Permandangan Cantik dan Aktiviti Menarik di Taman Tasik Sejong.Tips Melancong Ke Bandar Sejong Korea Selatan

Ketika post ini ditulis, musim winter berada pada fasa pertengahan. Sekarang adalah waktu yang sesuai untuk bermain salji dan juga aktiviti memancing di bawah permukaan ais di Pyeongchang Ice fishing festival di daerah Gangwon.

Untuk pengetahuan subscriber ebook Han Guk Jib Siri 1, kami telah menambah informasi yang amat berguna di bahagian Apps, iaitu berkenaan penggunaan Apps Halal Korea yang memudahkan muslim memilih makanan di kedai-kedai serbaneka di Korea Selatan.Berbalik kepada topik kali ini iaitu Bandar Sejong. Jika anda berkesempatan untuk ke Sebelah Barat Korea Selatan, salah satu destinasi yang mesti pergi ialah Bandar Sejong. Bandar Sejong adalah sebuah bandar baru kecil dan terancang. Ia juga merupakan bandar pentadbiran Korea Selatan. Susunan bangunan di sini tidak jauh beza seperti di Putrajaya, Malaysia. Bandar ini tidak ramai penduduk dan sinibina dan susunan bangunannya sangat kemas dan teratur.

Mesin Automatik basikal sewa 

Bandar Sejong juga merupakan 'Solar City' di Korea di mana penggunaan teknologi solar digunakan secara meluas di merata tempat seperti bumbung tempat letak kereta, tiang lampu, lampu highway dan banyak lagi.

 Solar Panel dipasang di sepanjang highway

Solar panel dipasang di bumbung tempat letak kereta

Sewaktu dalam perjalanan kami dari Daejon ke Seoul, kami singgah sebentar di bandar Sejong untuk melihat suasana bandar Sejong. Destinasi utama yang sempat kami singgah sebelum hari gelap ialah shopping mall dan juga Sejong Lake.

Sejong Lake 세종호수공원

Address:
세종특별자치시 연기면 세종리
Sejong-ni Yeongimyeon, Sejong
Coordinate: 36.495900, 127.272620
Phone: 044-866-1753
* masukkan no phone pada GPS kereta jika menggunakan kereta sewa

Apa yang menarik di tasik ini terdapat kolam air mainan kanak-kanak. Kebiasaanya kolam seperti ini hanya beroperasi pada musim panas (summer). Kelihatan kanak-kanak seronok bermain air manakala ibu bapa bersantai di tepi tasik sambil memantau anak mereka. Di sini juga terdapat pantai pasir buatan di pinggir tasik Sejong dan kanak-kanak seronok bermain pasir. Kami singgah di Taman Tasik Sejong hanya beberapa jam sahaja sebelum bergerak ke Seoul untuk destinasi seterusnya.


Hari pun dah gelap so kami bertolak ke destinasi seterusnya, Seoul. Nantikan post akan datang iaitu destinasi menarik waktu malam di Seoul dan Destinasi Pelancongan yang mesti pergi di Daegu. Subscribe blog jimatmelancong.com untuk mendapatkan update terbaru.

Jika anda baru pertama kali ingin ke Korea, anda boleh dapatkan Naracards travel guide dari Naracards.com. Kad informasi ini membantu anda melancong ke tempat-tempat menarik di Seoul, Busan dan Jeju tanpa menggunakan travel agen. Layari www.Naracards.com untuk maklumat lanjut

0 comments:

Post a Comment