Damyang Metasequoia Boulevards dan Meta Provence Township yang Cantik Dihiasi dengan Barisan Pokok Metasequoia di Sepanjang Jalan Destinasi Cantik Musim Luruh


Damyang Metasequoia Boulevards 메타세과이아 가로수길 (metasegwaia garosugil) ialah sebuah township kecil yang terletak di daerah Damyang, berhampiran dengan Gwangju. Township yang cantik dan berwarna warni ini sebenarnya adalah restoran-restoran dan guesthouse. Kami terjumpa ketika dalam perjalanan dari Gwangju menuju ke Jeonju, ketika hendak mencari kedai makan malam.

Alamat:
전라남도 담양군 담양읍 학동리 578-4
578-4 Hakdong-ri, Damyang-eup, Damyang, Jeollanam-do
Google maps coordinate: 35.323046, 127.002269

Kredit gambar dari Trazy.com

Di tepi jalan ini sesuai untuk aktiviti kayuh basikal dan berjalan kaki. Dari destinasi ini menuju ke Jeonju (mungkin beberapa kilometer) di kiri dan kanan jalan dipenuhi pokok Metasequoia (pokok yang sama terdapat di Nami Island).

Cara-cara ke Damyang dari Seoul
  • Gunakan subway line 3 (berwarna Oren) untuk ke Station "Express Bus Terminal" 고속터미널. Keluar exit 8 dan terus ke station bas.
  • Beli tiket ke Damyang. Tambang KRW 17,800 dan perjalanan mengambil masa 3 jam 30 minit 
  • Bas akan tiba di "Damyang Public Bus Terminal" 담양공용버스터미널, jalan kaki 40 meter ke station bas terdekat iaitu "Damyang Terminal bus station"담양터미널 정류장 (Damyang Teomineol Jeong-ryu-jang).
  • Naik bas bernombor 10-1 Nongeocheon 농어촌 dan turun di Gipeunsil station 깊은실. 
Dari Damyang Public Bas Terminal boleh juga naik teksi. Tunjukkan pada driver teksi 메타세과이아 가로수길. Tambang teksi cuma KRW 4,000

Tidak terbayang bagaimana suasana pemandangan kawasan ini ketika musim Autumn, yang pasti cantik kerana daun-daun pokok Metasequoia ini akan berguguran di jalan. Lihat beberapa gambar yang sempat dirakan ketika berada di township di township kecil ini .


Oleh kerana kami sampai di sini hari dah hampir gelap dan hujan, kami tidak berkesempatan untuk mengambil gambar di Metasequoia road. Perjalanan kami ke Jeonju yang cantik dengan pokok Metasequoia di sepanjang jalan juga tidak dapat di rakam kerana hujan lebat. Harap-harap musim luruh akan datang kami berkesempatan untuk datang ke sini lagi. InsyaAllah.

Bagi anda yang ingin cuba stay di Guesthouse disini, terdapat beberapa jenis guesthouse dari saiz duplex hingga bungalow. Semua guesthouse disini baru siap dibina dan sangat cantik serta suasananya yang tenang kerana kedudukan kawasan ini agak terpencil di tengah hutan. Guesthouse yang sempat kami survey ialah Damyang Meta Provence Pension 담양프로방스펜션. Rate bermula dari KRW 100,000. Untuk maklumat lanjut atau tempahan online boleh lihat di website Damyang Meta Provence Pension
Ada banyak lagi tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di daerah Damyang. Jika anda berminat untuk tahu lebih lanjut lagi tentang Damyang sila rujuk laman web www.damyang.go.kr. Web ini terdapat dalam bahasa inggeris. Ingat, datang ke sini pada musim Autumn iaitu dari bulan September hingga penghujung bulan October. Selamat bercuti ke Damyang, Korea Selatan!
Jika anda ingin travel ke Korea secara sendiri tanpa menggunakan khidmat travel agen, anda boleh cuba menggunakan Naracards Korea Travel Guide. Panduan ini akan membantu anda melancong ke Seoul, Busan dan Pulau Jeju menggunakan pengangkutan awam seperti subway, bas, teksi dan kereta sewa. Untuk maklumat lanjut sila layari www.Naracards.com

0 comments:

Post a Comment