12 May 2016

Destinasi Pelancongan Menarik Ketika Musim Luruh di Bandar Daegu dikenali dengan The Colourful Daegu


Bandar Daegu adalah salah satu bandar besar di Korea Selatan. Bandar Daegu boleh diakses menggunakan KTX dari Seoul atau Busan di stesen perhentian Dongdaegu. Bandar ini kelihatan cantik pada musim luruh sesuai dengan temanya "The Colourful Daegu". Antara tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi di Bandar Daegu.

1. Herb Hillz/Hill Crest (힐크레스트)
Alamat: 1003, Gachang-ro, Gachang-myeon, Dalseong-gun, Daegu. 대구광역시 달성군 가창면 가창로 1003 (가창면)
GPS Coordinate: 35.794634, 128.627689

Herb Hillz atau nama lainya Hill Crest adalah pusat rekreasi keluarga yang didalamnya terdapat taman bunga, taman rekreasi, hiburan kanak-kanak, lokasi penggambaran, persembahan dan juga mini zoo. Tiket masuk dikenakan sebanyak 9,000 KRW bagi dewasa dan 7,000 KRW bagi kanak-kanak untuk pakej Garden, Zoo Zoo Land dan Red Maple Road.
2. Daegu Otgol Village (대구 옻골마을)
Alamat: 195-5, Otgol-ro, Dong-gu, Daegu. 대구 동구 옻골로 195-5 (둔산동)
GPS Coordinate: 35.907985, 128.686877

Daegu Otgol Village terletak 8 km dari Dongdaegu KTX station. Otgol Village ialah Hanok Village iaitu rumah kampung tradisional korea yang dikelilingi gunung-ganang dan pemandangan cantik oleh daun-daun yang berwarna warni ketika musim luruh. Turut kelihatan buah-buahan musim luruh di sekitar kampung ini.

Buah persimmon yang membuah lebat pada musim luruh di sekitar Otgol Village

Itu sahaja untuk post kali ini. Post seterusnya saya akan berkongsi pengalaman trip 1 hari jimat melancong ke Bandar Daegu dengan menggunakan subway.

2 comments:

Muhammad Suffian Seth said...

Next post please..

Mohd Saiful Izwan said...

InsyaAllah next post daegu e-world dan daegu city tour bus. Jgn lupa subscribe email blog ni. Thanks

Post a Comment