Percutian di Jepun: Melancong Bandar Osaka, Kobe dan Ikoma Selama 6 Hari 5 Malam dengan Budget RM1500

Salam Sejahtera dan Annyeonghaseyo,

Kali ini post saya tidak berkaitan dengan negara Korea tetapi mengenai lawatan saya ke bandar Osaka, Jepun pada musim summer 2015. Ini merupakan kali ke-2 saya ke Jepun. Kali pertama saya ke Yokohama namun itupun atas urusan kerja dan bukan bercuti. Oleh kerana Jepun terletak hanya bersebelahan dengan Korea, saya mengambil keputusan untuk menghabiskan cuti musim summer saya untuk melancong ke Negara Jepun. Osaka merupakan bandar ke-2 terbesar di Jepun selepas Tokyo.Summary dari percutian ini:
 • 4 orang traveller iaitu saya, isteri, ibu mertua dan anak perempuan berumur 1 tahun. Anak saya menggunakan baby carrier dan stroller ketika di osaka.
 • Kos RM 1500 tidak termasuk tiket penerbangan. Kami berlepas dari Lapangan Terbang Gimhae Busan, Korea ke Osaka menggunakan penerbangan 'Peach Flight'.
 • Melancong ke 22 Destinasi di sekitar Osaka, Kobe dan Ikoma.
 • Menggunakan subway, train dan bas sepenuhnya ketika lawatan 
 • Kos makan setiap hari 2000 Yen seorang untuk makan malam sahaja, untuk makan tengahari kami bawa bekal
 • Kami tinggal di apartment yang di tempah melalui web Airbnb. 
 • Menggunakan 2 pass lawatan untuk menjimatkan kos. Jimat sekitar 18% dari kos sebenar jika tidak menggunakan Pass. 
Persedian sebelum ke Osaka

Saya melakukan research melalui laman-laman web dan bacaan blog dari beberapa rakyat Malaysia yang telah pun bercuti ke Osaka supaya saya lebih bersedia dan percutian saya lebih lancar. Berikut ialah beberapa persediaan yang saya lakukan;

 • Study maps Osaka dan Maps subway dan Metro. Terdapat banyak jenis Train di Osaka antaranya Subway, Hankai, Hankyu, Hanshin, JR, Keihan, Nankai, Semboku, Monorail dan Kintetsu. Namun, trip saya hanya menggunakan JR, Kintetsu dan subway sahaja. Download Apps train di Osaka jika anda menggunakan smartphone.
 • Plan tempat menarik untuk dilawati selama 6 hari berserta kos-kos yang terlibat
 • Booking flight dan tempat tinggal. Pastikan tempat tinggal berhampiran dengan station subway atau metro.
 • Untuk menjimatkan kos, beli pass lawatan yang boleh menjimatkan kos. Anda boleh lihat pass lawatan yang saya beli ketika melancong di Osaka 
 • Beli Prepaid LTE Simkad (untuk data internet sahaja) untuke kegunaan internet semasa di Osaka. Data ini penting untuk saya menggunakan Google Maps dan juga Apps di Jepun. Data simkad ini boleh dibeli semasa di dalam flight atau semasa di Kansai Airport. Sebagai alternatif, terdapat banyak syarikat penyewaan simkad di Osaka yang boleh didapati di Kansai Aiport.


Kintetsu Train

Makanan 
Osaka lebih mesra muslim berbanding di Korea. Di Kansai International Airport terdapat surau dan beberapa restoran halal dan Pork-free. Terdapat juga beberapa masjid dan surau di sekitar bandar Osaka dan juga restoran Halal yang saya akan kongsikan pada bahagian seterusnya.


Onigiri yang boleh didapatkan di 7 Eleven dan Convenient Store

Di Osaka saya telah awal-awal lagi siapkan mindset untuk kurangkan makan di restoran. Untuk lunch kami akan masak sendiri dan bawa bekalan. Kami cuma makan malam seperti sushi dan seafood sahaja. Di setiap convenient store seperti 7eleven, kami akan beli makanan tambahan. Biasanya kami akan beli nasi pulut tuna atau sotong (dipanggil onigiri). Harganya sekitar 100 Yen sahaja. Drinking water di Osaka cuma 100 Yen untuk satu botol besar 2 Liter. Oleh kerana lawatan kami pada musim panas, sememangnya air sangat diperlukan supaya kesihatan kami tidak terjejas.

Hotel/Guesthouse
Untuk penempatan, bagi anda yang masih bujang atau travel bersendirian, mencari guesthouse atau hostel sangat mudah dan menjimatkan. Di sini banyak tempat tinggal jenis capsule. Kos hanya sekitar 2000 Yen 1 malam. Harga hotel akan menjadi mahal menjelang peak season atau ketika festival tertentu. Saya menggunakan website dibawah ini untuk menempah hotel atau guesthouse:

 1. Booking.com
 2. Agoda.com
 3. Airbnb
Kami memilih untuk menetap di sebuah guesthouse di Ikoma, bersebelahan station keretapi jenis Kintetsu, iaitu station 'Ikoma'. Tempah menggunakan laman web Airbnb


 Osaka Kaiyukan Pass

Osaka Amazing Pass

Pass Lawatan di Osaka
Tidak mudah untuk membuat keputusan pass lawatan apa yang sesuai untuk dibeli melainkan anda telah merancang destinasi yang ingin dilawati. Jika tidak, anda akan rugi kerana kos Pass lawatan tidaklah murah jika anda hanya pergi ke beberapa destinasi sahaja. Untuk Pass lawatan saya, saya membuat keputusan untuk membeli Osaka Amazing Pass (1 day 2300yen, 2 days 3000yen) untuk digunakan pada hari ke-2 dan ke-3. Pass ini membolehkan anda menggunakan kemudahan subway kemana sahaja anda mahu untuk melawat tempat-tempat menarik di Osaka. Pas ini sah untuk 2 hari berturut-turut sahaja.

Satu lagi pass yang saya gunakan ialah Osaka Kaiyukan Pass (1 day 2400yen) - digunakan pada hari ke-5. Pass ini membolehkan anda untuk masuk ke Osaka Kaiyukan Aquarium dan juga menggunakan kemudahan Subway kemana sahaja yang anda mahu untuk melawat tempat-tempat menarik di osaka pada hari yang sama.

Aturcara Perjalanan

Perjalanan saya bermula dari Gimhae International Airport di Korea ke Osaka Kansai International Airport. Perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit. Perjalanan dari Malaysia ke Osaka mengambil masa sekitar 6 jam perjalanan.Penerbangan Peach Flight dari Korea ke Jepun

Osaka Kansai Airport merupakan Lapangan Terbang utama Osaka. Lapangan terbang ini terletak agak jauh dari Bandar Osaka. Apa yang menarik lapangan terbang ini terletak di tengah-tengah laut dan disambungkan dengan jamtatan panjang dan juga keretapi.


Jalan raya dan landasan keretapi yang menyambungkan Lapangan Terbang Osaka Kansai Aiport dan daratan

Dari Airport ke Bandar Osaka, terdapat 2 jenis perkhidmatan keretapi iaitu JR Line dan Nankai Line. Saya memilih JR kerana lokasi penginapan saya berdekatan dengan station JR iaitu station Tsuruhashi. Harga tiket JR ialah 970 Yen ke Tsuruhashi. Lihat maps keretapi di Osaka seperti di bawah.

Berikut ialah itinerary lawatan saya selama 6 hari 5 malam di bandar Osaka, Kobe dan Ikoma. Walaupun tidak semua tempat yang saya rancang dapat dikunjungi, namun begitu saya rasa sungguh berpuas hati untuk trip pertama kali saya ke Osaka.Hari pertama

Bertolak dari Busan Airport dan tiba di Terminal 2 Kansai Airport. Untuk menaiki train JR saya perlu ke Terminal 1. Bas disediakan percuma untuk ke Terminal 1. Untuk membeli tiket Osaka Amazing Pass anda perlu ke kaunter Tourist Information Center dan bawa bersama passport. Osaka Kaiyukan Pass boleh dibeli di Subway Namba Station Information Center. 


Kaunter Tourist Information Center di Terminal 2 
untuk membeli Osaka Amazing Pass

Seterusnya saya ke kedai Convenient store berdekatan untuk menebus data Simkad yang dibeli ketika di dalam flight. Untuk hari pertama, tiada aktiviti pada memandangkan ketika kami tiba di Apartment hari sudah agak lewat. Kami cuma berehat dan bersedia untuk aktiviti pada seterusnya.


Prepaid LTE Sim mobile Data yang digunakan semasa berada di Osaka


Hari ke-2

Menggunakan Osaka Amazing Pass melawat ke tempat berikut:

1. Tsutenkaku Tower

Tsutenkaku Tower ialah observation tower untuk melihat bandar sekitar. Sepanjang perjalanan ke Tower terdapat banyak kedai-kedai jualan cenderahati dan makanan.Pemandangan dari Observation deck
2. Tennoji Park


Tennoji Park terletak bersebelahan dengan Tsukenkaku Tower. Kami hanya berjalan kaki untuk ke sini sambil melalukan banyak kedai-kedai. Di Tennoji Park terdapat Tennoji Zoo. Kami tidak masuk ke Zoo sebaliknya hanya berehat sebentar di Tennoji Park untuk berehat seketika. Kemudian kami ke destinasi seterusnya.Pemandangan sekitar Tennoji Park

Pintu masuk ke Tennoji Zoo


3. Hep-Five Ferris WheelMenggunakan Google Maps untuk melihat arah ke Hep5 Ferris Wheel

Apa yang menarik Hep 5 Ferris Wheel terletak di atas bangunan shopping mall. Ianya seakan-akan Ferris Wheel di Bandar Ulsan, Korea iaitu di Lotte Young Plaza. Setelah selesai menikmati pemandangan dari atas Hep5 Ferris Wheel, kami berhenti untuk menunaikan solat di dalam bangunan ini dan ke destinasi seterusnya.


4. Umeda Sky Floating Garden


untuk ke Umeda Sky Floating Garden kami hanya berjalan kaki. Jaraknya agak jauh sekitar hampir 500 meter. Jalan ke sini agak tricky sedikit kerana anda perlu melalui terowong bawah tanah.

Ber-selfie dibawah Sky Floating Garden5. Osaka Castle Museum


Untuk ke Osaka Castle kami berjalan kaki agak jauh sekitar 800 meter dari stesen subway. Namun, kami cekalkan hati juga kerana exited untuk melihat Osaka Castle.

6. Hard Rock Cafe Osaka


Kami singgah sebentar di Hard Rock Osaka untuk membeli T-shirt dan cenderamata yang lain. Ia terletak cuma 3 minit berjalan kaki dari station subway Honmachi (Chuo Line).

7. Dotonbori River Cruise 


Hari semakin gelap. Dari Osaka Castle kami ke Dotonbori untuk menikmati pemandangan malam sepanjang sungai Dotonbori dengan menaiki cruise. Sambil menunggu giliran kami tiba, kami menikamati Sushi di Daikaisuisan Sushi terlebih dahulu. Di sini diberikan diskaun 10% bagi pemegang Osaka Amazing Pass. Sushi disini sangat sedap dan total kos makan malam kami pada malam ini ialah 2000 Yen untuk 3 orang :) Dotonbori terkenal sebagai food street, dimana terdapat pelbagai jenis makanan Jepun di sepanjang jalan di sini. Ia bersebelahan dengan Shinsaibashi Street.
 Dotonbori River Cruise

Hari ke-3

Ini ialah hari terakhir untuk menggunakan Osaka Amazing Pass. Jadi kami akan menggunakan semaksimum mungkin agar trip kami menjadi lebih berbaloi. Kami keluar agak awal pada hari ini walaupun penat semalam masih belum hilang.

1. Capten Line Cruise


Untuk hari ini semua destinasi kami adalah sekitar Osaka Bay Area. Aktiviti pertama ialah menaiki Cruise Capt. Line untuk ke Universal City.2. Universal Studio dan Takoyaki Museum


Universal Studio Osaka terletak di Universal City. Kami tidak bercadang untuk masuk ke Universal Studio kerana masa dan keadaan tidak mengizinkan. Cuma bergambar sahaja di hadapan Universal Studio. Di sini kami ke Takoyaki Museum untuk menikmati Takoyaki dan juga Hard Rock Cafe.3. Cruise Ship Santa Maria

Dari Universal City kembali semula ke Osaka Bay area dengan menaiki Capt. Line. Kemudian menaiki Cruise Santa Maria untuk menikmati pemandangan laut dan pelabuhan sepanjang Osaka Bay. Apa yang menarik design kapal ini seperti kapal lanun.


4. Tempozan Ferris Wheel

Terletak bersebelahan dengan Osaka Kaiyukan Aquarium. Merupakan antara Ferris Wheel yang terbesar di dunia. Jika berkeberanian lebih boleh request untuk duduk di dalam kabin yang berlantai lutsinar.

5. Government Perfectural Building 

Destinasi seterusnya iala Goverment perfectural building. Untuk sampai ke sini perlu menaiki subway yang akan melalui bawah dasar laut. Kami tidak ketinggalan menyaksikan sunset dan pemandangan cantik sekitar Osaka Bay Area.


Hari ke-4

Kami menggunakan train JR dan pergi ke bandar bersebelahan iaitu bandar Kobe. Perjalanan mengambil masa 1 jam dari bandar Osaka.


Kami tidak menggunakan JR Wess Pass memandangkan kosnya yang mahal. JR West Pass untuk 1 hari ialah 2300 Yen. Tiket pergi dan balik menggunakan harga biasa lebih murah dari menggunakan JR West Pass. Sekiranya anda ingin menggunakan JR West Pass untuk menjimatkan kos pastikan harga tiket JR anda melebihi harga pass. Sebagai contoh, anda dari Kansai Airport dan ingin ke Kobe dan Kyoto pada hari yang sama.

Di stesen JR kobe kami berjalan kaki sejauh 700m untuk ke stesen bas Kobe City Loop. Ia terletak bersebelahan dengab bangunan 'MOSAIC'.


Kobe Station JR Line


Tambang KOBE CITY TOUR bas adalah 550 yen untuk 1 day pass. Bas boleh digunakan secara unlimited. Bas ini sentiasa berjalan mengikut route dan berhenti setiap 30 minit di stesen. Jadi pastikan anda plan waktu lawatan untuk bas seterusnya.


Bas Kobe City Loop 

Di Jepun, menaiki bas adalah dari pintu belakang dan keluar di pintu hadapan. Terbalik jika anda berada di Korea

Menggunakan bas Kobe City Loop kami melawat tempat-tempat berikut:

1. Masjid kobe

Pada hari ini ialah hari Jumaat. Saya berkesempatan menunaikan Solat Jumaat di Masjid Kobe dengan berkhutbahkan khutbah dalam bahasa Jepun. Selesai solat jumaat kami ke destinasi seterusnya iaitu Kitano Ijinkan.2. Kitano Ijinkan


Terletak tidak jauh dari Masjid Kobe. Lorong ini kelihatan seolah-olah berada di Eropah walaupun sebenarnya anda berada di Asia. Senibina bangunan-bangunan di sini memang menarik.

3. Nunobiki herbs garden 


Menggunakan Bas City Loop kami ke Nunobiki Herbs Garden. Taman Herba atau Taman bunga ini terletak di atas puncak gunung. Para pelancong perlu menaiki cable car ke puncak bukit dan kemudian menuruni bukit sambil melalui taman-taman bunga dan herba. Harga tiket cable car ialah 1400 Yen setiap orang (kecuali kanak-kanak).


Di puncak gunung anda akan menikmati pemandangan indah bandar Kobe. Di sini terdapat juga museum Perfume dimana perfume-perfume berjenama dari seluruh dunia dipamerkan. Kami tidak ketinggalan membeli cenderamata di sini iaitu madu lebah asli yang mana madunya berasal dari bunga-bunga Nunobiki Herbs Garden.


Membeli cenderamata dari Nunobiki Herbs Garden
Museum yang mempamerkan pelbagai jenis Perfume
4. Kobe Motomachi

Kami ke destinasi seterusnya menggunakan Bas City Loop. Ini adalah destinasi terakhir kami menggunakan City Loop. Motomachi adalah shopping street. Di sini kami membeli beberapa cenderamata untuk keluarga di Malaysia antaranya jam tangan G-Shock.


Untuk membeli 1 day pass Bas Kobe City Loop, pastikan destinasi anda sekurang-kurangnya 3 destinasi. Jika kurang, cukup sekadar pay-per-ride.
5. Kobe Port Tower

Dari Kobe Motomachi kami berjalan ke arah kobe port tower melalui kedai-kedai shopping duty free. Berjalan ke Kobe Port Tower mengambil masa sekitar 10 minit. Di sini anda akan menikmati pemandangan Kobe Port Town.


Berjalan kaki dari Kobe Motomachi ke Kobe Port Tower

6. MOSAIC.

Di bangunan MOSAIC, saya singgah di Loteria terletak di pintu masuk bangunan. Singgah sebentar untuk menikmati burger loteria (shrimp burger, hanya ini sahaja yg boleh di makan bagi yg beragama islam).

Saya meluangkan baki masa yang tinggal untuk bersiar-siar dalam bangunan ini kerana dibahagian belakang terdapat ferris wheel dan kids museum. Terdapat kedai kebab turkey halal dan kami makan malam di sini sahaja.

Bangunan Mosaic bersambung dengan bangunan sebelahnya, bangunan Umie. Di sini saya singgah di kedai 'tokyo glasses' untuk membeli cermin mata ibu mertua saya. Harga berpatutan dan kualitinya bagus. Sementara menunggu cermin mata selesai kami bersiar-siar di dalam bangunan ini. Setelah selesai, dari bangunan Umie kami ke stesen JR kobe untuk pulang semula ke Osaka.

Masa untuk pulang setelah keletihan perjalanan dari Osaka ke KobeHari ke-lima


1. Osaka Kaiyukan Akuarium

Pada hari ini, kami menggunakan Osaka Kaiyukan Pass ke Osaka Kaiyukan Akuarium. Aquarium setinggi beberapa tingkat ini memang besar dan pelbagai hidupan laut boleh disaksikan. Hampir separuh hari kami menghabiskan masa di sini.


Seterusnya saya menggunakan subway ke Namba untuk sesi shopping souvenir. Kaiyukan Pass membolehkan kami menggunakan subway unlimited untuk satu hari sahaja.

2. Namba

Namba shopping street terdapat banyak kedai-kedai second hand berjenama mewah seperti LV dan lain-lain. Walaupun ianya barang secondhand, tetapi kebanyakannya masih kelihatan baru dan baik. Tengok harganya pun saya tak mampu nak beli. Jadi kami hanya window shopping sahajalah. 

Saya singgah di kedai salah sebuah kedai 100 yen yang ada disini untuk membeli sedikit buah tangan. Tips untuk anda, untuk cenderamata dari Jepun beli sahajalah di kedai 100 yen. Anda boleh beli seperti kedai ini anda yang punya.

Setelah selesai, dari Namba saya menggunakan subway ke stesen Tsuruhashi. Di stesen Tsuruhashi kami bertukar ke keretapi Kintetsu untuk ke Ikoma. Terdapat beberapa jenis Kintetsu iaitu biasa, semi-express dan express. Ketiga-tiga ini bezanya ialah bilangan stop stesen sahaja. Ketiga-tiga jenis ini akan berhenti di Ikoma. Kami menunggu Kintetsu Express untuk menjimatkan masa.


3. Ikoma Amusement Park

Ikoma adalah sebuah bandar kecil yang terletak bersebelahan bandar Osaka. Hanya kereta api kintetsu sahaja yang akan lalu di sini. Perjalanan hanya 20 minit sahaja dari Tsuruhashi menggunakan Kintetsu Express. Untuk semi-express dan biasa mengambil masa sekitar 30 ke 40 minit.

Dari stesen ikoma, kami berjalan kaki 100 meter untuk ke ikoma cable car (Torimae Station). Jika di Malaysia, keretapi ini sama seperti di bukit bendera, Pulau Pinang. Keretapi akan berhenti dipertengahan gunung iaitu di station Hozanji. Anda perlu turun dan bertukar ke keretapi sambungan untuk ke stesen terakhir iaitu Ikoma Sanjo. Harga tiket ialah 700 yen untuk perjalanan 2 hala. 
Apabila sampai di Stesen terakhir, kami berada pada 642 meter dari paras laut. Di puncak gunung ikoma terdapat taman tema kanak-kanak, dikenali sebagai ikoma Sky Land Amusement Park. Taman tema ini dipenuhi dengan rides kanak-kanak. Saya meluangkan masa selama 1 jam melayan kerenah anak saya yang tidak mahu berhenti bermain di sini. Di penghujung taman, terdapat observatory area untuk menikmati pemandangan indah bandar Osaka dan Nara pada waktu malam. Cable car terakhir adalah pada pukul 10 malam. Dari kintetsu stesen ikoma, saya pulang semula ke hostel.


Bersebelahan stesen ikoma, terdapat sebuah supermarket yang besar dikenali sebagai 'Kintetsu Department Store' sebagai trademark untuk Bandar Ikoma yang dimonopoli oleh syarikat Kintetsu. Berhadapan dengan pasaraya ini, terdapat juga kedai 100 Yen. 
Hari ke-Enam

1. Rinku Town

Hari ini ialah hari terakhir kami di Osaka. Tiket penerbangan pada pukul 5.45 petang dan ada banyak masa sementara menunggu waktu penerbangan. Dari hostel kami menggunakan JR ke stesen Rinku Town. Stesen ini bersebelahan stesen Kansai Airport sahaja. Kami meluangkan masa di Rinku Premium Outlet. Di stesen Rinku Town terdapat tempat untuk menyimpan luggage. Kosnya cuma 500 Yen setiap luggage. Bersebelahan rinku premium outlet  terdapat ferris wheel dan Rinku Park, taman yang terdapat kolam buatan manusia.
Di kansai airport kami keletihan dan berehat sebentar untuk menunaikan solat di surau Kansai International Airport yang terletak di tingkat-3. Sebelum pulang kami sempat menikmati sushi sepuas-puasnya di salah satu restoran sushi di dalam airport.

Setakat ini sahaja perkongsian saya tentang lawatan saya dan keluarga ke bandar Osaka. Berikut saya senaraikan Kos-kos yang terlibat sepanjang lawatan 6 hari 5 malam. Kos ini adalah kos untuk setiap seorang dan tidak termasuk kos flight.

1. Pass lawatan
 • Osaka Amazing Pass 3000 Yen
 • Osaka Kaiyukan Pass 2400 Yen
2. Apartment (kos dibahagi 3 orang. Harga penginapan ialah 6000 Yen satu malam)
 • 2000 Yen x 5 malam = 10,000 Yen
3. Makanan
 • 2000 Yen x 6 hari = 12,000 Yen
4. Simkad Data
 • 2 Gb LTE Data 3000 Yen
5. Pengangkutan Selain pass lawatan
 • Kobe City Loop Bus 560 Yen
 • Ikoma Cable Car 700 Yen
 • Kintetsu Express 560 Yen
 • JR Train total (pergi dan balik airport, Kobe) 4000 Yen
 • Nunobiki Cable Car 1400 Yen
6. Kos-kos Access ke tempat menarik
 • Percuma dengan menggunakan Osaka Amazing Pass
7. Cenderamata dan lain-lain
 • Kedai 100 Yen untuk 15 barang, total 1500 Yen
 • Takoyaki, air minuman dan lain-lain. Total 3000 Yen
Jumlah keseluruhan kos lawatan ialah 42,120 Yen setiap seorang. Ketika post ini ditulis, nilai conversion rate untuk 1 Yen ialah RM 0.0369. Untuk mata wang RM jumlahnya ialah RM 1554.23.

Walaubagaimanapun, duit kos makan kami mempunyai lebihan sebanyak 1000 Yen setiap seorang. Jadi kami telah jimat RM 110. 

Setakat ini sahaja perkongsian kami. Download itinerary dibawah ini sebagai panduan anda.
70 comments:

Ayda Mohd said...

Salam, masa di Osaka tinggal kat guesthouse mana? Bole tahu nama tempat tu.

Mohd Saiful Izwan said...

Salam, Masa di Osaka saya memilih lokasi guesthouse di Ikoma (bandar kecil di sempadan bandar Osaka). Hanya 1 minute berjalan ke Kintetsu station.

Berikut ialah calculation simple yang saya buat:

Penginapan di bandar Osaka : 10000 Yen/day
Penginapan di Ikoma: 6000 Yen/day

*rate ketika peak season

Beza 4000 Yen. Dari ikoma ke Bandar Osaka saya hanya perlukan 20 minit menggunakan Kintetsu Express dan Tambang sekitar 380 Yen

Kintetsu boleh diakses di stesen Tsuruhashi terus ke Ikoma

aLiXaL said...

Wow.... nice sharing bro.... baru kutahu makanan Osaka lebih Muslim friendly berbanding Korea

Insya Allah akan ke Jepun bulan Nov 2017 nanti...

Eclipse Moon Heart said...

Boleh ke kalau sy bertanya. Sy akn ke osaka 13-18 oct ni. Sy check in 3 ptg di Namba. Flight smpai pg dlm kul 8pg. Sy igt dr airport terus ke kobe utk jln2. Dr kobe akn ke namba utk check in.
1)boleh awk suggest dr airport ke kobe berbaloi amik train pass yg mn 1?
2) klu dr airport ke kobe, ade tk tmpt letak brg kt stesen kobe tu?

khairunnazura@gmail.com

Mohd Saiful Izwan said...

@Eclipse Moon Heart

Paling sesuai mengikut pendapat saya, JR west pass. Dari airport awak ke namba untuk letak barang2 dahulu. Saya rasa selalunya boleh tinggalkan barang di kaunter check in. Kemudian dari namba terus ke kobe. Saya x sure sangat tempat letak barang ada atau tidak di kobe. Yang saya pasti, sebelum balik saya singgah di rinku town untuk shopping, di stesen rinku ade tempat untuk letak barang, x silap saya 500 yen per luggage.

fauzialaqsa zamanhuri said...

apa nama hotel di ikoma

Mohd Saiful Izwan said...

Saya tinggal di Guesthouse di Ikoma. Tempah menggunakan Airbnb, http://www.airbnb.com/c/emantra

ummuhana said...

Nice sharing, sy dan keluarga nak ke osaka 15 disember ni,
boleh ikut perjlanan tuan ni..sgt berguna. Tq

Azmz said...

Assalam, nak tanya Osaka Amazing Pass tu boleh sekali saja?

Mohd Saiful Izwan said...

@ummuhana,

All the best trip ke osaka nanti.

@Azmz,

Tiket dibenarkan beli sebanyak bilangan passport. 1 passport hanya 1 osaka amazing pass sahaja

Azuran ahmad said...

salam, nak tanya skit..
dari airport perlu ke saya beli JR pass untuk ke Osaka atau memadai beliOsaka Amazing Pass saja.

Azuran ahmad said...

saya bercadang nak menginap sekitar Shin Osaka Station, tak tahu JR Pass cover tak kawasan tu

Mohd Saiful Izwan said...

Salam Azuran,

Kalau nak beli JR West Pass, pastikan tambang perjalanan melebihi harga pass tersebut. Contohnya, kalau kos tambang perjalanan pada hari tersebut melebihi 2300 Yen, maka berbaloi untuk gunakan JR West Pass. Kalau kurang dari kos tersebut, Lebih baik gunakan tiket biasa sahaja.

Ada 2 train untuk ke Shin Osaka dari Kansai Airport,

1. JR Kansai Airport Express Haruka.

Yang ni tambang mahal dan berhenti di station 'Shin Osaka'. Harganya 3000Yen ke Shin osaka. Kalau macam ni berbaloi untuk gunakan 1 day JR west Pass

2. JR Kansai Airport Rapid

Harga tiket 1200 Yen. Train ni lambat dalam 15 minit dari train atas. Train ni tak berhenti di 'Shin Osaka' dan akan berhenti di station 'Osaka'. Dari station 'Osaka' kena naik 1 train lagi untuk ke station 'shin osaka'. Kalau guna train ini, tak perlu guna JR West Pass.

Waktu nak balik nanti, jika naik JR Kansai Airport Rapid dari destinasi apa pun, pastikan duduk di 4 gerabak pertama. Ini kerana 4 gerabak belakang akan diasingkan dan akan menghala ke Wakayama. Jika terlupa, pastikan turun di Station 'Hineno' dan cepat2 tukar gerabak. Announcement akan dibuat waktu nak asingkan gerabak tu.

Harap membantu.Azuran ahmad said...

T kasih atas info yang sangat berfaedah. Kalau saya beli Osaka Amzing Pass, saya difahamkan. pass itu utk kegunaan transportation sahaja kan, kalau nak masuk contohnya feriswheel, kena bayaran lain atau percuma saja dengan osaka amazing pass.

Mohd Saiful Izwan said...

Salam Azuran,

Dalam osaka amazing pass, ada list tempt2 yang tak perlu bayaran. Ferris wheel semua percuma sahaja. Kad amazing pass ni untuk subway + tiket masuk. Tapi kena tengok list yang mana percuma dan yang mana kena bayar. Semua tempt yang saya pergi di atas menggunakan osaka amazing pass x perlu bayar apa-apa. Cuma tunjukkan pass sahaja dan masuk percuma

Azuran ahmad said...

T kasih sekali lagi kena reply dengan cepat. saya nak tanya JR pass ke beli kat Malaysia ke kat Jepun (saya sadang nak beli Kansai Wide Area).
Saya tengok kalau nak pergi ke tempat Hutan Pokok Buluh (Arashiyama) tu, JR Pass sampai ke Kyoto saja. Nak pergi ke Arashiyama kena naik JR San In Line. Saya kena beli tiket lain ke @ boleh pakai JR pass saya.LTE Sim tu berapa harganya. Dekat apartment yg saya sewa tu ada di providekan Wifi potarble, perlu ke saya beli lagi simcard.

WAN K said...

tuan saiful...boleh saya dptkan no whatsapp tuan?bnyk.info berguna dr blog tuan..

Mohd Saiful Izwan said...

Sala Azuran,

JR pass booking online. Nanti redeem di kansai airport. Apapun yg penting, make sure awak maximize penggunaan pass tu supaya jimat. Kena ada proper planning sebelum beli pass. Kalau itinerary awak kos x banyk, x perlu beli pass pun xpe.

Kalau dah ada portable wifi, x perlu ada simkad. Cuma sebelum sampai ke hotel tu make sure jangan sesat. Kalau sesat cuba cari wifi 😁

Mohd Saiful Izwan said...

Salam Wan K,

Boleh. No whatapps ada di profile saya pada tab di atas

FIZA MARTINEZ said...

hi simkad tu berapa kos ya?

Mohd Saiful Izwan said...

Hi Fiza,

2gb 3000 yen

Ayda Mohd said...

Lebih senang sewa poket wifi tak payah tukar simkad...

Mohd Saiful Izwan said...

Ya betul juga cakap Ayda Mohd tu.

Ikut pilihan. Macam saya, x suka bawa banyak barang. Jadi saya pilih bawa powerbank dari bawa pocket wifi. Dan xperlu risau battery pocket wifi tu habis. Dan pocket wifi guna banyak battery dan battery phone juga cepat habis

dirah A.I.D said...

nak tanya..kalau guna osaka amazing pass.. transportion kita ap eh? JR Line ke?

Ayda Mohd said...

Osaka Amazing pass boleh guna Osaka Municipal Subway, Trains except JR Line dan Municipal bus.. JR Line tu pass lain tp lebih senang guna JR Line pass x byk kena tukar train

MESRA said...

Sy akan ke sana April 17 ini. In SHAA ALLAH... Nak tanya utk estimation pocket money suggested dlm brp yea... Sy bukanlah org yg jenis shopping sakan. Kalau beli pun maybe souvenior shj kot.. Ambik package ground which include Bteakfast n Dinner. Lunch on our own..
Ohh one more entrance fee tak include...

Mohd Saiful Izwan said...

MESRA,
Kalau pocket money saya pun x sure berapa yang perlu. Kalau untuk lunch, mungkin kos sekitar 1000 ke 1500 Yen. Souvenir boleh cari di kedai 100Yen sahaja. Ada banyak kedai macam tu di sana. Entrance fee pun agak mahal. Kalau nak jimat better guna Osaka Amazing Pass. ada banyak entrance fee yang percuma menggunakan pass tersebut

Unknown said...

Salam Shaiful,

sy dan family (4 org) akan ke Osaka pada hujung Mac ni. Sy nak tanya mengenai transport dari airport ke tempat tinggal. Berdasarkan carian, sy fikir nak ambil JR Haruka limited express train. Ok ke train ni atau ada alternatif yg lebih baik? Perlu ke ambil reserve seat? Thanks.

Mohd Saiful Izwan said...

Salam,
JR Haruka limited express merupakan salah satu pilihan train yang ada. Harganya agak mahal, tetapi train sangat cepat dan selesa. Saya lebih suka memilih JR Kansai airport Rapid Service, sebab penginapan saya terletak dalam laluan yang sama dan tiketnya x semahal haruka limited express

aitul ijah said...

salam encik, tumpang tny.
sy nk ke Osaka bln 8 (26/8/2017 flight smpai mlm 9.25pm hingga 30/8/2017 flight pkul 4pm). pergi dgn suami dan ank umur setahun.soalan saya,

1) musim yg sy pergi tuh summer kan?sesuai pakai baju biase2 je kan mcm duk malaysia?
2) penginapan saya dekat dgn Shimoshinjo station. so sampai KIX nk beli pass ape untuk ke tempat penginapan?
3) sampai KIX, terus ke penginapan then rehat tido.pagi esoknya nk ke Kobe,pakai pass ape? yg function pass Kobe City loop plk mcmana, and nk beli ktmane?
4) Kalau beli Osaka Amazing Pass yg unlimited tu utk 2 hari (28/8 dan 29/8) macamana utk hari last 30/8 tu?boleh suggest solution untuk sy? trmksh encik in advanced.

Hamizad Omar said...

Assalamualaiikum. Saya bercadang melawat Osaka dan Kyoto tetapi saya hanya ada satu setengah hari sahaja sebelum balik. Kami tiba Dari Tokyo dalam pukul 1 tengahari di Kansai airport ( day 1) dan bertolak balik Dari airport sebelah pagi (day 3). Pada pendapat Tuan mana lebih berbaloi spend setengah hari Di Osaka dan satu hari Di Kyoto atau 1/2 hari Kyoto + 1 hari Osaka. Adakah pass yg menjimatkan untuk ke Kyoto Dari airport?

Mohd Saiful Izwan said...

@aitul ijah

1. Bulan 8 ialah musim summer. Pakaian mcm kat Malaysia je. Dinasihatkan banyak minum air sebab cuaca agak panas

2. sampai kix, beli tiket nankai kuko-line. Naik sampai tengachaya station. Kemudian tranfer naik subway sakaisuji line ke shimo-shinjo station

3. Untuk ke kobe dari shimo-shinjo agak sukar sikit. Perlu banyak transfer train. Boleh personally email saya untuk tahu maklumat train. Boleh refer post diatas tentang kobe city loop bus

4. 30/8 boleh ke rinku town dan shopping sampai waktu flight. Boleh refer post diatas tentang rinku town

Nak tanya awak dah book ke penginapan? Kalau boleh nak memudahkan pergerakan boleh pilih penginapan yg berhampiran station utama seperti namba atau umeda

Mohd Saiful Izwan said...

@hamizad omar

Spend 1 hari di osaka dan 1/2 hari di kyoto. Pass yg menjimatkan boleh cuba JR WEST PASS dari Airport ke kyoto

aitul ijah said...

Salam encik, menjawab pasal penginapan, ha ah.. Sy dh booking dh area shimoshinjo tuh.. Hahahahaah.. Sbb membace dri blog2 org, mmg d sarankan pnginapan dkt dgn station train..kireny dh dekat dgn stesen shimoshinjo tp tak tahu la pulak stesen tu jauh dri tmpt2 menarik..hahahaa.. By the way, mmg tak faham pon pasal sistem train la subway la JR la.. Nmpak mcm bnde same je.. Emel encik yang mane ye? Yg admin@jimatmelancong tu ke?

Mohd Saiful Izwan said...

@aitul ijah

Ya betul email tu. Atau boleh isi form pertanyaan di sidebar sebelah kanan

Silent Killer said...

Assalamualaikum.nk minta tolong sikit.ada itinerary tak.boleh share dgn sy.sy nk ke osaka bulan dpn.tp x tau nk pegi mn.boleh email ke saya.suriansahamit@gmail.com.tankss

Wardah Azhari said...

assalam...sy tak boleh bukak file itinery tu la... boleh tak email ke sy wardah_azhari@yahoo.com .. sy akan ke Japan summer ni.. harap awak punya iti boleh jadi garis panduan utk sy buat iti sy nnt..thanks

Mohd Saiful Izwan said...

@Silent Killer & Wardah Azhari, ok

amira fahmizar said...

salam en saiful. bole tak emel ke sy full itinery trip osaka ke amirafahmizar@yahoo.com. harap iti awak bole membantu sy.

angah said...

salam tuan, maaf bertanya. kalau dari osaka ke masjid kobe pastu nak ke kyoto (bamboo forest) tu boleh ke dilakukan dalam mase sehari? sbb hari pertama dah dihabiskn di usj..hari kedua kalau blh nk cover kobe dan kyoto..hari ketiga nak balik ke tokyo dah awal pagi..utk pengetahuan tuan, kami stay di osaka. ada cadangan yang lebih baik tuan? thnk u so much.-angah

Mohd Saiful Izwan said...

@angah

Kyoto dengan kobe tu bandar yang berbeza. Tapi ada sambungan train. kalau setakat pergi ke masjid kobe dan terus ke kyoto, saya rasa takde masalah.

Cuma alang-alang dah sampai Kobe, rugi rasanya tak jalan-jalan area sana. Kalau boleh Kyoto dengan Kobe jangan hari yang sama.

Stay kat Osaka tu dah Ok. Sebab Osaka tengah-tengah. Then angah boleh pegi kobe, kyoto dan nara.

roshidah mohamad said...

Assalamualaikum... en. Saiful
Kami seramai 6 org bercadang akan ke osaka mac 2018,adakah perlu kami booking penginapan sekarang.. atau tunggu dulu..

Mohd Saiful Izwan said...

@roshidah mohamad,
Mac ialah awal musim bunga. Pendapat saya, Kalau dah confirm flight ticket lebih baik booking terus. Ade kemungkinan harga hotel akan naik kalau booking last minute atau lagi teruk lagi, hotel dah penuh...

MiCOz vs rICo said...

Salam blh x email itinery kt sini shahril_saiful@yahoo.com..tq

Diana Hanim said...

Salam.. saya x bole buka itinerary kt sini.. pkongsian yg sgt membantu..boleh tlg emel kan itinerary nya kt dianahanimothman@gmail.com

Thank you...

Anonymous said...

salam.. saya akan ke osaka mei 2018 solo traveller tiket dh beli.. dan ni 1st time saya ke jepun.. dah research banyak benda banyak tgk komen2.. makin pening dibuatnya.. hahaha sy tiba kat kansai dlm 9pg..nak pergi ke osaka adakah berbaloi sy beli YOKOSO Osaka Ticket harganya dm 1500 yen utk 1 hari, sightseeing sekitar osaka.. day 2 mungkin amik osaka amazing pass utk sambung sightseeing osaka. pastu day 3 ke kyoto.. adakah ke kyoto berbaloi utk amik kyoto amazing pass yg cuma 500 yen utk 1 hari.. and nak tnya kalau 6 mlm tu stay kat osaka sahaja blh cover tak nak pg nara dgn kobe skali..? tq tuan...

Nurul Naziri said...

boleh saya tahu email encik yg mana?

Mohd Saiful Izwan said...

@MiCOz vs rICo
@Diana Hanim

Saya dah emailkan itinerary. Anyway, semua itinerary boleh akses dalam ruangan subscriber, jika subscribe blog ini. Thanks

@Nurul Naziri

email ke admin@jimatmelancong.com
Boleh lihat di page hubungi di menu page pada bahagian atas blog ini. Thanks

syu shahid said...

Saya akan ke Osaka pada bulan 8 ni..nak tnya boleh cover tak semua tempat termasuk tokyo,Kobe,Nara,kyoto dan Osaka dlm masa 5 hari 6 mlm ..penerbAngan ke Osaka pastu nak ke tokyo tido dlm bas ..then nak patah balik ke Osaka ..agaknye train apa atau bas yg patut digunakan ..paling effective dan murah ..advice please..auniemi7680@yahoo.com

shuq mahat said...

Assalamualaikum. Sy akan ke osaka ogos ini. Bw wife yg hamil 5bulan, 2 anak -6 dan 3 tahun, serta mak ayah sya. Ayah masih kuat.. mak x boleh berjalan jauh. So plan nk bw wheelchair dr kl. Ade suggestion yg terbaik untk kami? Sesuai ke guna amazing pass tu?

Mohd Saiful Izwan said...

@Shuq Mahat

Untuk situasi saudara, itinerary kena more to free and easy. Boleh nak guna amazing pass cuma benefitnya hanya pada kemudahan guna subway unlimited tapi dari segi sightseeing, mungkin tak dapat nak maksimumkan. Pendapat saya x perlu beli amazing pass, cuma beli icoca card dan topup, guna subway macam biasa

Aira said...

Assalamualaikum.

Saya dan rakan sekerja akan pergi ke osaka hujung bulan ni seramai 50 org. xguna tour guide sbb nk jimat.

Hari pertama ingt nk ambik osaka amazing pass pergi tempat yg msuk free.
Cuma hari kedua nk pergi ke Kyoto.Boleh suggest x yang mana lebih murah? nak guna pass atau beli shj tiket ?

Terima kasih

Muhammad Ali Jamal said...

Amazing pass dan osaka thru pass pun ok, cuma osaka thru pass semua keretapi boleh naik kecuali JR train. Kalau Amazing Pass JR boleh naik

Mohd Saiful Izwan said...

@Aira
Segala pertanyaan saya dah jawab di email. Semoga berjaya ye...

Norzalina Ahmad said...

Assalamualaikum...InsyaAllah saya bercadang ke Kyoto dan Osaka bulan Jan nanti. Saya akan membeli Central JR Pass. Saya nak tanya di kyoto dan Osaka adakah saya perlu untuk membeli pass selain dari JR pass ini. Terima Kasih.

Anonymous said...

saya ada email pertayaan pd tuan...mohon tuan lihat dan reply...perlukan bantuan dri pihak tuan

Mohd Saiful Izwan said...

@ Norzalina Ahmad,

Saya kurang faham pertanyaan anda. Boleh email detail itinerary untuk saya lihat. Terima kasih.

MkDura said...

Assalam,

Travel to Osaka in September.. perlu x bawa jacket,sweater etc..kalo Google skarang musim luruh..mohon pencerahan @Mohd Saiful Izwan. tq

Mohd Saiful Izwan said...

@MkDura Assalam,

Sept awal musim autumn. Cuaca x berapa sejuk. Kalau tanya saya, saya standby je light sweater. Incase kalau hujan, cuaca jadi sejuk. Tgk forecast kalau hari tu akan hujan, saya akan standby bawa.

Anonymous said...

salam en saiful,saya nak tnya kalau pergi 8hari 7mlm, sempat x cover osaka,kyoto,kobe dan tokyo?
Pas ape yg sesuai ye kalau nak pergi byk daerah atau tempat?JR pass ok ke?
bg pandangan en, penginapan di mane yang sesuai sebab igt nak stay di osaka je.

Mohd Saiful Izwan said...

Waalaikumussalam,

Ikut pada plan awk mcm mana. Kalau tempat x banyak boleh je cover semua. Untuk pas, boleh baca entry saya di atas.

Anonymous said...

Assalamualaikum

sy akn ke osaka jan thn dpn selama 7h 6 mlm. sy cdg nk cover osaka - tokyo - kobe - nara - kyoto
blh en. saiful bg cdgn transportation mengikut susunan daerah yg sesuai & jimat.

N meyda said...

assalamualaikum maaf nak tanya 1 osaka amazing pass tu 3000yen per person ke?

Mohd Saiful Izwan said...

Ya untuk seorang

hasanah don said...

Hi,

mcm mana nak dpt full itinerary?

tq.

Hanis Yusri said...

hai nak tanya, utk tombori river cruise tu dia stated dkt dlm jadual kena exchange tiket frst utk pemegang osaka pass and kalau dah fully booked takboleh naik. so encik exchange the ticket bila ye? mcm mana nak naik waktu malam? tq

Mohd Saiful Izwan said...

Pegi kat sana dulu, book slot untuk naik. Normally takkan dapat naik waktu tu juga sebab orang ramai. Maybe book untuk 1 atau 2 hari in advance. Dah confirm then datang pada hari dan waktu tersebut

Hanis Yusri said...

means even haritu tak guna osaka pass tu lagi dah boleh guna utk book ke? cth nak guna osaka pass on saturday and sunday tapi pergi book slot on friday?

Mohd Saiful Izwan said...

Yup booking sahaja kan on friday? If booking shj for day yang u nak guna pass then ok

Haslah ali said...

Boleh tak email kan saya jugak
haslahali820@gmail.com

Post a Comment