Tips Affiliate Naracards, Strategi Pemasaran Affiliate

Anda tahu tak apa itu Program atau Pemasaran Affiliate (Affiliate Marketing)?

Affiliate marketing adalah menjana pendapatan dengan berkongsi, mengesyorkan, dan mempromosikan produk atau perkhidmatan syarikat atau orang lain. Dengan erti lain, apabila anda membantu syarikat lain menjana jualan, anda mendapat komisen.

Pada post kali ini saya akan kongsi tips ringkas yang dapat membantu anda memulakan program Affiliate Naracards. Cuba fahamkan dan lakukannya untuk mempromosi link Affiliate Naracards anda. 


Sebelum itu, jika anda masih belum mendaftar Program Affiliate Naracards, sila daftar di www.naracards.com/affiliate.html.

Berikut merupakan 8 tips utama untuk berjaya dalam pemasaran Affiliate.

1. Anda perlu ada platform untuk pemasaran Affiliate

Platform ini maksudnya tempat untuk promosi link Affiliate anda. Platform ada banyak seperti
  • Blog
  • FB page
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
  • Email 

Dan yang paling terbaru, Whatsapp & Facebook chat. Medium ini digunakan untuk mempromosi link Affiliate sama ada berbentuk content/artikel berguna, gambar atau video yang disertakan sekali dengan link Affiliate anda.

Contoh content blog yang mempromosi link Affiliate: Lihat ini


2. Anda perlu yakin dengan produk yang anda promosi.


Followers anda akan lebih yakin jika anda sendiri pernah menggunakan produk tersebut


Anda perlu gunakan produk tersebut terlebih dahulu sebelum anda mempromosikannya. Cara ini paling terbaik kerana followers tahu yang anda mempromosikan apa yang anda gunakan. Mereka akan lebih percaya kepada produk tersebut kerana ianya berdasarkan pengalaman anda sendiri menggunakannya. Sebagai contoh, anda boleh letakkan gambar menggunakan Naracards semasa di Korea




Berkongsi gambar menggunakan Naracards semasa di Korea akan menambah keyakinan followers


3. Jujur dan terbuka dengan followers anda bahawa anda sedang berkongsi link Affiliate.

Beritahu followers anda bahawa anda berkongsi link Affiliate, dan anda akan mendapat komisen jika mereka membeli dari link tersebut. Sekurang-kurangnya followers tahu bahawa anda seorang yang jujur. Lagipun, mereka tak perlu bayar apa-apa pun kepada anda. Malah mereka berterima kasih sekiranya produk tersebut membantu menyelesaikan masalah mereka.

Anda boleh menggunakan ayat contoh seperti ini,

“Di dalam post ini terdapat link Affiliate dan saya akan mendapat komisen jika anda membeli dari link tersebut"


4. Anggap produk yang dipromosikan itu seolah-olah produk milik anda sendiri.

Buka kotak, tunjukkan bahagian dalamnya (menggunakan gambar atau video). Orang ramai suka melihat dahulu kandungan apa yang mereka akan beli sebelum membelinya. Bersedia untuk menjawab sebarang soalan mereka.

Jika anda yakin dengan produk tersebut dan anda tahu ia dapat membantu followers anda, promosikan produk tersebut seperti produk tersebut milik anda sendiri. Seolah-olah anda penciptanya.







5. Buat ‘Resource Page’ dalam Blog

Resource page merupakan koleksi atau himpunan link yang berguna untuk para pembaca blog anda. Resource Page boleh menjadi halaman yang paling efektif untuk menjana pendapatan pasif dari link Affiliate. Jika link Affiliate anda terdapat dalam content blog mungkin ada pembaca yang terlepas pandang. Dengan adanya Resource Page followers blog akan mudah mencari semula link Affiliate anda.

Contoh resource page: www.jimatmelancong.com/p/resource-page.html


6. Tools yang berguna untuk Link Affiliate

• Bitly: Gunakan bitly.com untuk memendekkan link Affiliate supaya lebih singkat dan kemas. Bitly akan menukarkan link Affiliate anda ke satu link yang lebih pendek dan apabila link ini di klik, ia akan membawa pembaca ke link Affiliate sebenar anda. Jadi link Affiliate lebih mudah untuk di promosikan di media social dan platform lain seperti di twitter.






7. Kreatif dalam pengulangan link Affiliate

Dalam erti kata lain, sentiasa mengulangi promosi link Affiliate anda lebih daripada satu kali (dengan cara yang betul & professional). Sebagai contoh, anda boleh membuat content post di blog tentang pengalaman bercuti ke Korea. Percutian anda menjadi lebih mudah dengan adanya Naracards. Sepanjang pecutian, anda telah menggunakan Naracards dan kongsikan destinasi-destinasi yang anda pergi menggunakan Naracards. Di bahagian akhir post, kongsikan link Affiliate Naracards kepada pembaca blog, supaya mereka mudah untuk bercuti ke Korea [1]

Kemudian, di Instagram pula anda kongsikan gambar-gambar tempat yang dikunjungi di Korea dan letakkan link kepada blog atau link Affiliate [2]

Seterusnya di Youtube pula, buat satu video tentang apa yang terkandung dalam kotak Naracards. Anda juga boleh buat video tutorial bagaimana menggunakan Naracards semasa di Korea. Kemudian di bahagian video description letakkan link Affiliate. [3]

Kaitkan ketiga-tiga post tadi dan kumpulkan link dari semua platform. Update ke dalam Facebook page anda [4]. Pengulangan promosi link Affiliate menggunakan pelbagai medium seperti ini nampak lebih professional.

Cuba bina post lain yang lebih kreatif dan berkaitan. Antara contoh post lain seperti…


  • Tips persediaan ke Korea, 
  • Tips ‘do and donts’ semasa di Korea, 
  • Tips kedai makan di Korea 

dan sebagainya....

8. Tawarkan Bonus

Antara cara terbaik untuk pastikan followers klik dari link Affiliate anda (berbanding dengan pesaing, kerana ramai Affiliate lain yang mempromosikan produk yang sama di platform mereka) adalah dengan menawarkan bonus kepada mereka. Pastikan bonus yang ditawarkan berkaitan dengan produk Affiliate. Sebagai contoh, tawarkan bonus khidmat nasihat melalui Whatsapp kepada pembeli melalui link Affiliate anda.


Perlu diingat, kalau nak join program Affiliate pastikan anda pernah menggunakan produk/servis tersebut produk tersebut dan ia betul-betul membantu followers anda. Fokuskan penyampaian mesej dengan content yang berguna supaya ia nampak professional dan win-win bagi pihak anda dan followers.

Kesimpulannya untuk berjaya dalam promosi Affiliate, anda perlu lakukan dengan cara yang betul dan bersahaja. Semoga tips ini dapat membantu anda mula mempromosi program Affiliate Naracards.

So, macam mana? nak income macam kat bawah ni? Jom mulakan sekarang.




Jika anda masih tidak pasti bagaimana nak mendapatkan link Affiliate, baca tutorial ini.

Setiap bulan, kami akan memberikan hadiah kepada Affiliate yang berjaya membuat jualan terbanyak.

Sukakan tips ini ? Tolong like page FB Naracards atau kongsi post ini dengan menggunakan butang di bawah.

0 comments:

Post a Comment