5 Elemen Penting Untuk Jimat Ketika Melancong

Tips kali ini saya ingin berkongsi tips mudah iaitu 5 elemen penting untuk jimat ketika melancong. Jika kebanyakan tips ini anda dah tahu, jadikanlah ia sebagai ulangkaji ya.

image source: cheapair.com
Tiket flight

Sebelum menempah tiket flight, gunakan skyscanner.com untuk mendapatkan tiket flight paling murah. Untuk mendapatkan promosi tertentu, lebih mudah jika subscribe newsletter dari laman web penerbangan seperti Airasia. Apabila ada promosi, mereka akan beritahu anda melalui email.


Penginapan

Sebelum menempah penginapan, bandingkan harga penginapan menggunakan Trivago. Dengan harga trivago tadi, bandingkan pula dengan Airbnb. Buat perbandingan yang mana lebih jimat dari segi harga dan keselesaan.

Satu idea menarik yang boleh anda gunakan ialah ketika tarikh pergi melancong sewakan rumah yang ditinggalkan di Airbnb. Selain dapat duit tambahan, rumah tidak terbiar dan memberi manfaat kepada mereka yang memerlukannya. Klik Sini untuk iklankan rumah anda di Airbnb.

image source: desertchica.com
Makanan

Nak jimat? Bawa stok makanan dari Malaysia seperti makanan dalam tin dan barang-barang kering yang boleh dimasak ketika bercuti. Elakkan bawa barang basah seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Asingkan semua makanan dalam sebuah kotak khas dan declare waktu check in flight.

image source: unruly-things.com

Pakaian

Semak dahulu tarikh melancong ketika musim apa? Semak suhu harian dan bila jangkaan hujan. Jika perlu bawa baju hujan pakai buang untuk emergency. Rancang pakaian yang perlu dibawa dan kuantiti yang sesuai. Jangan bawa terlalu banyak kerana akan menambahkan berat beg dan terpaksa menanggung kos berat luggage nanti.

image source: bargainbabe.com

Tour guide

Dapatkan khidmat Travel Agent yang dipercayai dari syarikat yang berdaftar dan dipercayai. Jika tak mampu atau kurang budget, travel lah secara sendiri. Dapatkan khidmat nasihat yang dipercayai dari group-group facebook seperti 'Road to Korea' atau 'K-ciput'. Ambil sedikit masa untuk rancang itinerary sebelum melancong. Untuk memastikan percutian anda berjalan lancar, ambil masa untuk rancang percutian anda sebaik mungkin.
Jika tiada masa atau terlalu sibuk dengan urusan harian, anda boleh menggunakan alternatif seperti Naracards Travel Guide. Lebih menjimatkan masa dan memudahkan perancangan percutian anda ke Korea. Segala info telah disediakan dalam bentuk business card. Layari www.Naracards.com untuk maklumat lanjut

2 comments:

Unknown said...

Very nice info

Mohd Saiful Izwan said...

Thank you

Post a Comment