Tips melancong ke Korea: Taman Tema E-World Daegu

Taman tema E-word 이월드 merupakan destinasi yang mesti pergi apabila melancong ke bandar Daegu Korea Selatan. Di taman tema ini terdapat menara Tower 83 iaitu Menara Daegu untuk melihat pemandangan bandar Daegu dari ruangan dek menara.

Kami bertolak dari Ulsan menggunakan bas hingga ke stesen KTX. Kemudian kami menggunakan KTX untuk ke Daegu dan perjalanan mengambil masa selama 25 minit. Hanya 1 stesen sahaja dari Ulsan ke Dongdaegu.


Alamat
대구광역시 달서구 두류공원로 200
200, Duryugongwon-ro, Dalseo-gu, Daegu
Google maps coordinate: 35.853329, 128.563907
Phone: 0507-1431-0001


Cara-cara ke E-world Themepark Daegu menggunakan Subway
  • Dari KTX station Dongdaegu, tukar ke Subway Dongdaegu 동대구역
  • Turun di station Banwoldang 반월당역, tukar subway dari line 1 (Line merah) ke line 2 (line hijau)
  • Turun di station Duryu 두류역. Keluar exit 15 dan bejalan 200 meter ke Daegu E-World Theme park
Taman tema ini tidak ramai orang seperti di taman tema lain yang pernah kami pernah pergi. Mungkin ramai pelancong asing tidak berapa tahu tentang taman tema ini. Kelihatan hanya orang lokal sahaja yang berada di sini.

Beberapa gambar kami sekeluarga ketika di E-World Themepark Daegu.


Ada Mini Zoo untuk kanak-kanak. Terdapat beberapa binatang dalam mini Zoo ni antaranya kura-kura, monyet, ular, ikan, buaya dan sebagainya. Dapatlah menghiburkan si kecil. Kawasan E-world ini berbukit dan agak letih sedikit turun dan naik bukit ditambah lagi terik panas matahari pada musim panas. Tapi tak terasa penat kerana seronok melihat anak kami yang seronok bermain.

Untuk ride kanak-kanak anda boleh pilih untuk beli 1 day pass atau pay per ride. Tiket pay per ride untuk 1 tiket berharga KRW 3,000 minimum.Terdapat juga taman tema air untuk kanak-kanak. Taman ini hanya dibuka pada musim panas sahaja.


Pada waktu malam taman tema ini cantik dengan pemandangan pameran lampu berwarna warni. Harga tiket masuk sesi waktu malam berbeza dengan harga tiket biasa. Jadi kita boleh decide samaada untuk beli tiket taman tema keseluruhan atau tiket waktu malam sahaja.


Jika bercadang hendak ke sini, plan waktu dan musim yang sesuai. Saya sertakan pamplet untuk rujukan anda pemandangan dan festival di sini pada musim yang berbeza.


Setakat ini sahaja perkongsian kami ke Taman tema E-world yang berada di Daegu. Jika ada yang ingin ke bandar Daegu bolehlah masukkan destinasi ini ke dalam itinerary. Sekian, semoga bermanfaat.

Jika anda ingin travel ke Korea secara sendiri tanpa menggunakan khidmat travel agen, anda boleh menggunakan Naracards Korea Travel Guide. Panduan ini akan membantu anda melancong ke Seoul, Busan dan Pulau Jeju menggunakan pengangkutan awam seperti subway, bas dan kereta sewa. Untuk maklumat lanjut sila layari www.Naracards.com

0 comments:

Post a Comment