Taman Tema E-World Daegu Korea Selatan

Taman tema E-word 이월드 antara tempat yang mesti pergi apabila melancong di bandar Daegu Korea Selatan. Di taman tema ini juga terdapat menara Tower 83 iaitu Menara Daegu untuk menikmati pemandangan keseluruhan bandar Daegu. Dari Ulsan kami menggunakan KTX ke Daegu dan perjalanan mengambil masa 25 minit.


Alamat
대구광역시 달서구 두류공원로 200
200, Duryugongwon-ro, Dalseo-gu, Daegu
Google maps coordinate: 35.853329, 128.563907
Phone: 0507-1431-0001


Cara-cara ke E-world Themepark Daegu menggunakan Subway
  • Dari KTX station Dongdaegu, tukar ke Subway Dongdaegu 동대구역
  • Turun di station Banwoldang 반월당역, tukar subway dari line 1 (Line merah) ke line 2 (line hijau)
  • Turun di station Duryu 두류역. Keluar exit 15 dan bejalan 200 meter ke Daegu E-World Theme park
Taman tema ini tidak sesak seperti di taman tema lain yang pernah saya pergi. Beberapa gambar ketika di E-World Themepark Daegu.


Mini Zoo untuk kanak-kanak juga terdapat di sini. Kawasan E-world ini berbukit dan agak letih sedikit turun dan naik bukit ditambah lagi diwaktu tengah hari yang agak panas pada musim summer. Namun begitu penat tidak terasa kerana seronok melihat karenah anak kecik kami yang leka bermain ketika di sini.

Untuk ride kanak-kanak anda boleh pilih untuk beli 1 day pass atau pay per ride. Tiket pay per ride untuk 1 tiket berharga KRW 3,000 minimum.Tidak lupa terdapat juga swimming pool untuk kanak-kanak. Swimming pool ini dibuka pada musim summer sahaja.


Pada waktu malam taman tema ini dikatakan cantik dengan pemandangan lampu yang berwarna warni. Walaubagaimanapun saya tidak sempat berpengalaman merasai susana waktu malam di sini memandangkan kami perlu pulang ke Ulsan di lewat petang. Harga tiket akses pada waktu malam juga berbeza dengan harga tiket biasa.


Jika bercadang hendak ke sini, plan waktu dan musim yang sesuai. Saya sertakan pamplet untuk rujukan anda pemandangan dan festival di sini pada musim yang berbeza.


Jika anda ingin travel ke Korea secara sendiri tanpa menggunakan khidmat travel agen, anda boleh cuba menggunakan Naracards Korea Travel Guide. Panduan ini akan membantu anda melancong ke Seoul, Busan dan Pulau Jeju menggunakan pengangkutan awam seperti subway, bas dan kereta sewa. Untuk maklumat lanjut sila layari www.Naracards.com

0 comments:

Post a Comment