Tips melancong ke Korea : The Colorful Daegu pada musim luruh


Bandar Daegu adalah salah satu bandar besar di Korea Selatan. Bandar Daegu boleh diakses menggunakan KTX dari Seoul atau Busan di stesen perhentian Dongdaegu. Bandar ini kelihatan cantik pada musim luruh sesuai dengan temanya "The Colourful Daegu". Antara tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi di Bandar Daegu.

1. Herb Hillz/Hill Crest (힐크레스트)
Alamat: 1003, Gachang-ro, Gachang-myeon, Dalseong-gun, Daegu. 대구광역시 달성군 가창면 가창로 1003 (가창면)
GPS Coordinate: 35.794634, 128.627689

Herb Hillz atau nama lainya Hill Crest adalah pusat rekreasi keluarga yang didalamnya terdapat taman bunga, taman rekreasi, hiburan kanak-kanak, lokasi penggambaran, persembahan dan juga mini zoo. Tiket masuk dikenakan sebanyak 9,000 KRW bagi dewasa dan 7,000 KRW bagi kanak-kanak untuk pakej Garden, Zoo Zoo Land dan Red Maple Road.
2. Daegu Otgol Village (대구 옻골마을)
Alamat: 195-5, Otgol-ro, Dong-gu, Daegu. 대구 동구 옻골로 195-5 (둔산동)
GPS Coordinate: 35.907985, 128.686877

Daegu Otgol Village terletak 8 km dari Dongdaegu KTX station. Otgol Village ialah Hanok Village iaitu rumah kampung tradisional korea yang dikelilingi gunung-ganang dan pemandangan cantik oleh daun-daun yang berwarna warni ketika musim luruh. Turut kelihatan buah-buahan musim luruh di sekitar kampung ini.

Buah persimmon yang membuah lebat pada musim luruh di sekitar Otgol Village

Itu sahaja untuk post kali ini. Semoga post ini menjadi panduan kepada anda yang ingin melancong ke bandar Daegu Korea

Jika anda ingin travel ke Korea secara sendiri tanpa menggunakan khidmat travel agen, anda boleh cuba menggunakan Naracards Korea Travel Guide. Panduan ini akan membantu anda melancong ke Seoul, Busan dan Pulau Jeju menggunakan pengangkutan awam seperti subway, bas dan kereta sewa. Untuk maklumat lanjut sila layari www.Naracards.com

2 comments:

Unknown said...

Next post please..

Mohd Saiful Izwan said...

InsyaAllah next post daegu e-world dan daegu city tour bus. Jgn lupa subscribe email blog ni. Thanks

Post a Comment