Festival yang Korang Boleh Sertai Pada Musim Luruh di Korea Selatan

Anyeonghaseyo, Salam Sejahtera!

Jika korang ada plan untuk ke Korea pada musim luruh ini jangan lepaskan peluang untuk menyertai beberapa festival menarik di Korea. Berikut adalah beberapa festival menarik yang korang boleh sertai.

credit to www.businesswire.com

1. Busan International Film Festival, BIFF

Tarikh: 4 hingga 13 Oktober 2018
Lokasi: Busan Cinema Center, Haeundae BIFF Village, BEXCO

Busan Cinema Theater, 120,
Suyeonggangbyeon-daero, Haeundae-gu, Busan
부산광역시 해운대구 수영강변대로 120 영화의전당

Festival Filem Antarabangsa Busan (BIFF) merupakan Festival filem terbesar di Asia. Sangat sesuai jika korang adalah peminat filem. Di sini terdapat panggung wayang yang sangat besar dan akan menayangkan beratus koleksi filem-filem tempatan dan juga antarabangsa sewaktu festival berlangsung. Korang tengok sendirilah waktu bukan festival, bertapa besarnya Cinema Center ni!



2. Pertunjukan Bunga Api  Antarabangsa Seoul (Seoul International Fireworks Festival)

Tarikh: 6 Oktober 2018
Lokasi: Yeouido Hangang Park

330, Yeouidong-ro, Yeongdeungpo-gu, Seoul
서울특별시 영등포구 여의동로 330 여의도 한강공원

credit to wowkorea-supporters.blogspot.com

Festival bunga api Antarabangsa Seoul merupakan acara wajib setiap tahun yang diadakan di sungai Hangang. Festival ini mengumpulkan pelbagai pasukan bunga api professional yang mempersembahkan kreativiti mereka melalui letupan bunga api. Memang beruntung kalau korang dapat saksikan pertunjukan bunga api ni. Bukan setakat bungai api sahaja, ia turut disertai dengan pertunjuan lampu, laser dan persembahan artis Kpop.


3. Festival Tanglung (Seoul Lantern Festival)

Tarikh: 2 hingga 18 November 2018
Lokasi: Sepanjang sungai Cheonggyecheon

Cheonggyecheon Square, 14-1, Seorin-dong, Jongno-gu, Seoul
서울특별시 종로구 서린동 14-1 청계광장



Pelbagai jenis dan corak lampu tanglung  dinyalakan di sepanjang 1.2 km sungai Cheonggyecheon, bermula dari Cheonggyecheon Square hingga ke Jambatan Supyogyo semasa Festival berlangsung.


4. Paju Jangdan Soybean Festival

Tarikh: 23 hingga 25 November 2018
Lokasi: Imjingak Pyeonghwanuri

618-13, Majeong-ri, Munsan-eup, Paju-si, Gyeonggi-do
경기도 파주시 문산읍 마정리 618-13 임진각 평화누리)

credit to www.blog.bnbhero.com

Festival ini sangat sesuai jika korang sukakan makanan Korea yang berasaskan kacang soya. Sepanjang Festival berlangsung, korang bolehlah mencuba pelbagai jenis makanan yang dibuat menggunakan hasil tempatan iaitu kacang soya Paju jangdan. Bukan setakat makanan ada juga program-program seperti membuat meju (kacang soya yang ditapai), membuat garaetteok (kek beras), sukaneka dan banyak lagi.

Oh ya, alang-alang korang dah sampai ke Paju tu, bolehlah singgah di Paju Premium Outlet untuk shoping atau window shopping :)

JOM Sertai Naracards MERDEKA lucky draw dan menangi hadiah-hadiah menarik dari Naracards.com. Ada 7 hadiah untuk pemenang bertuah. Anda cuma perlu buat 4 langkah mudah sahaja untuk layak dipilih sebagai pemenang. Untuk sertai klik: https://goo.gl/q5JGuk

2 comments:

intan said...

wahh bestnya.. i mmg plan nak ke korea soon

The Fool said...

Teringat masa Tarot pergi ke Korea tahun leaps, Tarot rasa macam nak pergi melancong lagi

http://tarotthefool.blogspot.com/2018/08/what-to-see-do-eat-best-activities-in.html

Post a Comment