13 May 2017

Tips Backpacker Bagaimana Memandu di Korea Selatan


Masih tidak ramai yang backpack menggunakan kereta di Korea, melainkan hanya di Jeju island. Kebiasaannya di Korea, kami backpack menggunakan public transport seperti train, subway dan bas ketika di hujung minggu. Namun begitu membawa si kecil turut serta sekali dalam trip bukanlah perkara mudah. Backpack menggunakan kereta sewa adalah salah satu penyelesaian untuk aktiviti backapacking seisi keluarga .


Memandu mempunyai kelebihan terutamanya dapat akses ke tempat-tempat yang sukar untuk mendapatkan public transport. Antara bandar-bandar yang sesuai untuk backpack secara memandu adalah seperti di Geoje, Tongyeong, Yeosu, Ulsan, Daegu, Gyeongju, Jinju, dan bandar-bandar lain selain Seoul dan Busan.


Berikut merupakan tips-tips penting yang perlu anda tahu sebelum memandu di Korea Selatan.

Lesen Memandu
Lesen memandu international boleh didapatkan di JPJ. Cara-cara memohon adalah dengan membawa 2 keping gambar berukuran passport dan bayaran sebanyak RM 150. Tidak perlu apa-apa test pemanduan.


Jenis Kereta
Terdapat pelbagai jenis dan size kereta sewa di Korea dari yang kecil hingga besar. Biasanya jenis seperti Avante (Elantra) atau K5 sudah selesa untuk 4 orang. Pastikan anda tahu jenis minyak kerana terdapat model Petrol, LPG dan Diesel. Biasanya jenis LPG menjadi pilihan kerana harga LPG sangat murah di Korea. Untuk tempahan kereta secara online, gunaan laman web rentalcars.com

Nombor Plate Kereta
Plate kereta sewa biasanya mudah dikenali dengan symbol 호 (ho) atau 허(heo). Ini memudahkan rakyat tempatan tahu bahwa anda foreigner dan mungkin tak biasa memandu di sana, sedikit sebanyak dapat memudahkan pemanduan anda di korea.

Contoh no plate kereta 29호3842

Left Hand-Drive
Pemanduan kereta adalah di sebelah kiri. Memang kekok bagi yang pertama kali memandu. Walaubagaimanapun untuk mambiasakan diri cuma mengambil masa yang singkat sahaja. Untuk keselamatan, tetapkan mindset, fokus dan patuhi peraturan had laju yang ditetapkan.

Traffic Light
Apabila lampu traffic light kuning, lebih baik berhenti daripada terus tekan pedal minyak. Waktu pertukaran lampu sangat cepat, confirm tak sempat kalau speed. Tidak perlu tunggu traffic light jika hendak belok ke kanan simpang. Cuma pastikan tiada kereta dan hati-hati dengan traffic light untuk orang melintas jalan.


Bibo-ho
Jika nampak signboard berwarna biru bertulisan 비보호, boleh melintas simpang tanpa menunggu lampu traffic light hijau, asalkan tiada kereta dan selamat untuk melintas. Lihat gambar.



Navigation dan Speed Camera
Speed camera ada di mana-mana sahaja. Pastikan GPS sentiasa dibuka semasa memandu. Ini bertujuan untuk mengetahui lokasi speed camera. Saman hadlaju minimum adalah 30,000 KRW. Biasanya, GPS dan blackbox memang disediakan di semua kereta sewa di korea. Minta bantuan owner kereta untuk tukar bahasa korea ke bahasa inggeris.



Highway
Jika nak masuk tol, pastikan anda ke lorong di sebelah paling kanan atau lorong yang tidak ada apa-apa signboard. Jika tersilap masuk ke express lane, tidak mengapa. Cuma jalan terus dan berhenti selepas tol. Tol di sana tidak ada palang. Kemudian setelkan masalah tadi dengan staff toll di sana di next tol dengan kadar bayaran yang diperlukan. Mereka faham anda foreigner.

Tempat Meletak Kenderaan
Parking kereta agak sukar di Korea, terutamanya di bandar. Tidak boleh sembarangan parking kerana akan disaman hanya dari CCTV. Ruang parking kereta juga sempit dan padat, hanya muat-muat kereta sahaja kerana mereka mengamalkan penjimatan ruang. Di setiap kawasan kedai akan ada dedicated ruang parking yang memerlukan anda berjalan beberapa ratus meter dari tempat parking tersebut. Tips mudah parking kereta ialah cari shopping mall terdekat dan parking, kemudian jalan kaki ke destinasi.


Budaya Pemanduan
Palli palli. Ini adalah istilah rakyat korea yang sering digunakan iaitu "cepat-cepat". Bila kena hon sebab memandu terlalu perlahan atau lambat bergerak apabila traffic light dah hijau, itu biasa. Don't take it personally. Hon adalah perkara biasa di Korea.

Awas
'Emergency light' is king. Orang korea suka berhenti kereta mereka sesuka hati tanpa hiraukan orang lain dengan hanya memasang 'emergency light'. Anda tidak boleh buat apa-apa melainkan mengelak sahaja.

Itu sahaja perkongsian dari jimatmelancong.com kali ini. Jika ada tips-tips lain yang anda rasa kami tertinggal, boleh tambahnya di ruangan komen. Jika post ini membantu, like page FB kami di sini dan tag rakan-rakan backpacker anda untuk next trip ke Korea.

Selamat ber-backpack menggunakan kereta di Korea dan pandulah dengan berhati-hati semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju.

7 April 2017

Cara-Cara Tempah Tiket Keratapi Laju KTX Secara Online Dari Malaysia Sebelum Bercuti Ke Korea


Bagi anda yang gemar melawat antara bandar, seperti Seoul dan Busan, perkhidmatan keretapi laju KTX adalah salah satu jalan penyelesaian. SEOUL - BUSAN hanya mengambil masa selama 2 jam 30 minit menggunakan KTX. Sesetengah traveller mereka beli tiket flight 1 hala ke incheon, kemudian tiket flight balik pula berlepas dari Busan. Ini merupakan idea yang menarik.

Tidak kira apa pun plan anda, bagi yang ingin menggunakan perkhidmatan keretapi laju KTX, Kami kongsikan bagaimana cara-cara untuk menempah tiket keretapi KTX secara online.

1. Pergi ke laman web tempahan KTX. Klik sini


2. Pilih tarikh, bandar berlepas dan ketibaan di bahagian "Departure/Arrival" dan jumlah passenger. Klik "INQUIRY"


3. Page seterusnya akan mempamerkan masa dan jenis train yang ada. Klik pada simbol seperti dalam bulatan pada gambar diatas untuk dapatkan maklumat harga tiket. Selepas anda klik akan keluar pop-up window seperti gambar dibawah. Anda boleh lihat 3 jenis harga tiket yang berbeza iaitu 1st class, Standard class dan Standing.




4. Bila dah buat keputusan nak beli tiket jenis apa, klik "CLOSE" pada gambar diatas dan klik "Select" seperti bulatan merah dalam gambar dibawah ini.



5. Seterusnya masukkan detail maklumat diri passenger dan klik "NEXT"



6. Lihat semula ringkasan tempahan anda. Semak tarikh dan masa. Jika semuanya telah pasti, masukkan detail credit card dan booking anda selesai.




Itu sahaja. Mudah kan?

14 March 2017

Bandar Yangsan Korea Selatan

Bandar Yangsan merupakan bandar terancang yang terletak diantara bandar Busan dan Ulsan. Jika memandu dari busan ke arah Ulsan menggunakan highway utama, atau menaiki limousine bas dari Busan Airport, bandar Yangsan akan kelihatan bersebelahan highway oleh mercu tandanya iaitu Yangsan Tower.

Yangsan boleh diakses dari busan menggunakan Subway Line 2 (hijau) di Station Namyangsan 남양산. Apa yang menarik di bandar ini? Berikut adalah beberapa tempat menarik yang sempat kami singgah di Yangsan.

1. Tongdosa temple 통도사

Address:
경상남도 양산시 하북면 통도사로 108
108 Tongdosa-ro, habukmyeon, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do
Phone: 055-382-7182


Merupakan rumah ibadat agama Buddha. Temple ini berusia ribuan tahun. Satu-satunya temple yang tidak mempunyai statue buddha di dalamnya. Temple ini seakan-akan museum kerana terdapat banyak hasil simpanan sejarah. Apa yang menarik di sini pemandangannya cantik dari atas gunung Chiseosan. Tiket masuk ialah KRW 3000.

2. Tongdo Fantasia Themepark

Address:
경상남도 양산시 하북면 통도7길68
68 Tongdo 7-gil, habukmyeon, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do
Phone: 0507-1435-7002




Themepark alternatif bagi siapa yang tidak suka kesesakan orang ramai. Themepark ini agak berusia kerana ianya themepark lama. Mempunyai 30 fasiliti permainan, tasik dan taman tema air. Themepark ini terletak bersebelahan dengan Tongdosa Temple. Harga tiket ialah KRW 16,000 untuk dewasa dan KRW 12,000 untuk kanak-kanak.

3. Masjid Miftahul Jannah di Nambu Market 남부시장

Address:
경상남도 양산시 중부동 11 장터 2 길
108 Tongdosa-ro, habukmyeon, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do
 Phone: 055-382-7182




Masjid miftahul jannah terletak di dalam lorong Nambu market. Masjid terletak di tingkat 3 dan gambar diatas ini adalah pintu utama untuk naik ke masjid Miftahul Jannah Yangsan.

4. Masjid Faizan, Toko & Cafe Indonesia dan Restoran Uzbekistan New Bombay

Address: Masjid Faizan
경상남도 양산시 북부동 6 북안남 1 길
6 Buk-an-nam 1 gil, Bukbu-dong, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do


Address: Toko & Cafe Indonesia
경상남도 양산시 북부동 4 북안남 2 길
4 Buk-an-nam 2 gil, Bukbu-dong, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do


Pintu masuk ke Toko & Cafe Indonesia di Yangsan

Address: Restoran New Bombay
경상남도 양산시 북부동 5-1 북안남 2 길
5-1 Buk-an-nam 2 gil, Bukbu-dong, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do






Sate kambing di sini memang terbaik. Walaupun harganya agak mahal tetapi dagingnya yang lembut dan rempah unik yang digunakan membuatkan kami makan sampai tak ingat dunia. Recommended!

5. Yangsan Tower 양산타워

Address:
경상남도 양산시 동면 강변로 264-1
264-1 Gangpyeon-ro, dong-myeon, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do
Phone: 055-367-9026


Seperti bangunan observatory lain, anda dapat melihat keseluruhan bandar Yangsan dari Yangsan tower. Jika anda lalu ke bandar Yangsan, singgah rehat dulu untuk melawat tempat-tempat menarik diatas.

Lihat tempat menarik di bandar bersebelahan dengan Yangsan iaitu Bandar Ulsan.

26 February 2017

Trip 1 hari di Seoul: Aktiviti Menarik untuk kanak-kanak di Children Grand Park dan Suasana Cantik Waktu Malam di Banpo Bridge dan Hangang Floating Island (sebitchseom) di Seoul Korea

Berikut adalah itinerary 1 hari ketika kami di Seoul. Salah satu destinasi menarik yang boleh dikunjungi ketika di Seoul ialah Seoul Children Grand Park 어린이대공원 .Untuk trip kali ini kami beri peluang kepada anak kecil kami untuk berseronok pula di Seoul Children Grand Park.

1. Seoul Children Museum 서울상상나라

Address: 
서울특별시 광진구 능동로 216
216 Neungdong-ro, Neung-dong, Gwangjin-gu, Seoul, South Korea
Google maps coordinate: 37.550395, 127.077481
Phone: 02-6450 9500


Seoul Children Grand Park sangat besar dan lua. Di pintu masuk utama taman ini terdapat Seoul Children's Museum 서울상상나라. Harga tiket masuk ialah 4000 KRW. Museum ini terdiri daripada beberapa tingkat dan setiap tingkat mempunyai tema permainan kanak-kanak yang berbeza mengikut peringkat umur. Kami menghabiskan masa separuh hari melayan si kecil di sini.











Selain itu, terdapat macam-macam lagi di Seoul Children Grand Park antaranya pertunjukan air pancut berirama, taman permainan kanak-kanak, taman rekreasi dan juga Zoo. Taman ini sangat besar dan kami tidak sempat untuk habiskan keseluruhannya.



2. Banpo Bridge Moonlight Rainbow Fountain 반포대교달빛무지개분수

Address:
서울특별시 서초구 반포동
Banpo 2-dong, Seocho-gu, Seoul,
Google maps coordinate: 37.515567, 126.996059
Phone: 02-3780 0578



Destinasi seterusnya kami ke Banpo Bridge untuk melihat aktiviti dan suasa waktu malam di kawasan ini. Jambatan banpo merupakan antara jambatan utama yang popular kerana di sepanjang jambatan ini terdapat pertunjukan air pancut berlampu warna-warni yang mengikut alunan irama muzik. Tapak rekreasi turut disediakan untuk orang ramai berkelah di sebelah hangang river sambil menyaksikan pertunjukan air pancut. Suasana ini hanya boleh dilihat pada musim panas.

3. Some Sevit (Hangang Floating Island) 세빛섬


Bersebelahan dengan banpo bridge, kami singgah sebentar di Some Sevit (atau Sebitchseom, mengikut ejaan bahasa korea). Some Sevit merupakan 3 pulau kecil yang bersambung dan dikenali juga sebagai Hangang Floating Island. Di sini terdapat kafe, kedai makan, bar dan art gallery. Sebitchseom merupakan lokasi strategik untuk menikmati pemandangan cantik waktu malam di Hangang river. N Seoul tower turut kelihatan dari sini.

Address:
서울특별시 서초구 올림픽대로 683.
683 Olympic-daero, Seocho-gu, Seoul
Google maps coordinate: 37.512353, 126.995921
Phone: 1566-3433







Subscribe blog jimatmelancong.com dan dapatkan ebook dan itinerary-itinerary percutian kami secara percuma. Ekslusif untuk subscriber Jimat melancong sahaja. Untuk subscribe, klik sini.

Author

My photo
Saiful Izwan. 29 years old, married. Passionate in travelling. Happy to help people in budget travelling to South Korea, Japan and other Asian Country with some of his experience.