17 November 2017

Cara-cara Menggunakan Apps Subway bagi pengguna public transport di Seoul Korea

" Tempah penginapan di Airbnb dan dapatkan diskaun RM 105.00 credit dari saya jika daftar menggunakan link ini "

Anda nak bercuti ke Seoul secara sendiri atau backpack, antara salah satu Apps penting yang anda perlu ada dan perlu tahu nak guna ialah Apps Subway. Apps ini sangat penting kerana memberikan maklumat mengenai subway jenis apa dan station mana yang perlu anda tahu. Apps ini juga akan memberitahu anda cara yang paling cepat untuk sampai dari station A ke station B. Bukan itu je, harga tambang juga turut diberitahu. Bagi yang belum ada lagi Apps ni, klik link kat bawah ini untuk download Apps subway.

Download Apps

Apple: Klik sini
Android: Klik sini

Bagi pengguna Naracards Seoul Travel guide, sila rujuk kad "Mobile App Download" seperti dibawah dan scan QR code "Subway".


Setelah selesai download Apps tersebut, ikuti tutorial dibawah ini untuk menggunakan Apps ini. 

1. Buka Apps Subway



2. Klik icon setting



3. Pilih bahasa dan bandar


Klik butang update jika perlu


Anda boleh lihat line-line subway yang ada mengikut nombor dan warna. Sekarang saya akan beri satu contoh untuk tutorial ini. Katakan anda sekarang berada di 'Seoul Station' dan anda akan ke 'Seoul Central Mosque' menggunakan subway. Lihat Naracards dibawah;-


Seoul Station ----> Seoul Central Mosque


Dengan berpandukan kad-kad diatas ini, berikut adalah tutorial bagaimana mengguanakan Apps subway yang akan membantu perjalanan anda ketika di Seoul, Korea.

1. Klik butang search


2. Taip "itaewon" dan pilih


3. Klik "Arrives at"


4. Klik butang search sekali lagi


5. Taip "Seoul Station" dan pilih


6. Klik "Departs from"


7. Anda akan dapat lihat cara untuk sampai ke Itaewon dari Seoul Station. Tambang boleh dilihat di bahagian bawah iaitu sebanyak 1,250 won. 

Tekan simbol 'search' jika anda tidak tahu kedudukan station subway tersebut. Jika anda dah tahu di mana kedudukanya, tekan terus di peta tanpa perlu menggunakan butang 'search' lagi.

Lihat pada tab dibahagian atas. Pilih:- 
  • Fastest - untuk perjalanan yang paling cepat
  • Fewest - untuk perjalanan yang paling kurang transfer train



Klik 'Details Info' untuk tahu perjalanan lebih terperinci


Jom kita Recap langkah-langkah tadi dari awal...
  1. Buka Apps 'Subway'
  2. klik icon 'setting', pilih bahasa, bandar, dan unit ukuran
  3. klik icon 'search', taip station yang nak dituju, tekan 'Arrives at'
  4. klik icon 'search', taip station bermula, tekan 'Departs from'
  5. Klik 'Fastest' pada tab di ruang atas screen
Selepas keluar di exit, Apa yang perlu anda lakukan ialah...
  1. Buka Apps QR Scanner.
  2. Scan QR Code
  3. Klik "open in Maps". Klik "direction".
Gunakan google maps tersebut untuk berjalan kaki sehingga ke destinasi.
Bagaimana? mudahkan travel menggunakan subway? Lagi mudah dengan bantuan Naracards Seoul Travel Guide yang akan membantu anda untuk travel secara bersendirian tanpa tour guide di Seoul Korea.


6 November 2017

Part 3: Itinerary Penuh Backpack 8 Hari 7 Malam di 10 Bandar Utama Korea Selatan Beserta dengan Kos Perbelanjaan

Gapyeong terletak bersebelahan dengan bandar Seoul. Tujuan utama kami bermalam di Gapyeong kerana plan pagi ini nak ke Garden of Morning Calm dan sebelah petang pula ke Petite France yang terletak di daerah Gapyeong. Sayangnya di pertengahan jalan, kami terperangkap dalam trafik jem sepanjang hampir 5 km. Jadi kami tukar ke plan B iaitu berpatah balik ke bandar Seoul.

Tema Motel Gapyeong

Destinasi plan B kami di Seoul adalah ke Seoul Children's park. Berpandukan kad dibawah, kami cuma scan QR code dan kami terus dibawa ke destinasi menggunakan Google Maps.


Kad Panduan Naracards Seoul, info lanjut di sini

Children's Grand Park Seoul ni sangat besar. Kami cuma luangkan masa di Children's Museum yang terletak bersebelahan dengan pintu masuk utama Seoul Children's Grand Park. Bangunan museum ini terdapat beberapa tingkat. Setiap tingkat ada pelbagai permainan kanak-kanak mengikut kategori umur.







Kami luangkan masa di Children Museum sampai petang melayankan si kecil yang leka bermain. Nak pujuk balik punya la susah. Selepas itu kami ronda-ronda di kawasan park dan tengok apa yang ada di taman ini. Memang besar Seoul Children Park ni. Kalau nak pusing semua memang tak sempat, sekurang-kurang setengah hari masa diperlukan untuk habis ronda kawasan ini.


Kemudian kami bertolak pula ke Namdaemun market untuk shopping barang-barang souvenir. Namdaemun market ni memang destinasi mesti pergi kalau kami ke Seoul. Kedai yang kami selalu singgah di sini ialah kedai seorang Pakcik Korea ni yang boleh cakap Bahasa Melayu.


Kad Panduan Naracards Seoul, info lanjut di sini

Di Namdaemun market kelihatan ramai orang Malaysia. Di sini popular dengan barangan murah seperti baju sejuk, keychain, baju souvenir "I love Korea" dan macam-macam lagi. Kami makan tengahari di sebuah restoran seafood berhampiran station subway Hoehyeon.



Dari Namdaemun kami ke Itaewon pula untuk tapau Kebab halal di sana untuk dijadikan bekalan makan malam nanti. Hari pun dah mula gelap, kami pun bertolak ke Banpo Bridge untuk melihat pertunjukan air pancut pada waktu malam di sepanjang jambatan tersebut.


Kad Panduan Naracards Seoul, info lanjut di sini

Sebelum ini, beberapa kali kami ke Seoul tapi tak sempat menyaksikan pertunjukan air Banpo Bridge kerana waktu tersebut musim winter. Jika korang nak datang ke sini pastikan dari bulan April hingga October.



Kami bersantai dan berkelah di tepi sungai sambil melihat pemandangan cantik Banpo Bridge pada waktu malam. Apa yang best pertunjukan air ini bergerak mengikut musik yang dimainkan.





Dari sini kami berjalan 100 meter ke Sebitchseom atau lebih dikenali sebagai "Hangang Floating Island". Apa yang ada di Sebitchseom selain bangunan berbentuk 3 pulau bersambung dihiasi dengan lampu yang bertukar warna warni adalah kawasan ini terdapat bangun ekspo, restoran dan cafe. Waktu pun dah agak lewat dan anak-anak kami sudah keletihan, kami berangkat ke motel kami yang terletak di Pyeongchang. Di Pyeongchang kami bermalam di Pheonix Motel.

Kos-kos terlibat untuk hari ini

Isi minyak - 27,000 KRW 
Toll - 9,500 KRW
Children's museum - 8,000 KRW
Souvenir - 20,000 KRW
Makan Tengahari (namdaemun) - 16,000 KRW
Kebab Itaewon - 14,000 KRW
Pheonix Motel - 17,500 KRW
(tebus point Agoda dapat harga murah untuk Pheonix Motel. Harga Asal 50,000 KRW)

Total - 112,000 KRW

Hari 9


Pheonix motel terletak bersebelahan dengan Pheonix Ski Park, iaitu destinasi popular ketika musim winter. Di musim panas, ski park ini berfungsi sebagai padang golf sahaja.

Pheonix Ski Park

Gambar Pheonix Motel

Hari ini agak menyedihkan. Kami terpaksa cancel perjalanan kami ke Gangneung atas sebab kesihatan. Tujuan utama kami bermalam di Pyeongchang kerana jarak perjalanan dari Seoul ke Gangneung terlalu jauh dan Pyeongchang terletak di pertengahan. Mengikut plan asal pagi ini adalah ke Jeongdeong Pogu, kemudian ke Samcheok Ocean Railbike. Dan dari sini kami akan ikut jalan sepanjang pantai dan pulang ke Ulsan semula. Oleh sebab masalah kesihatan, kami tidak meneruskan itinerary dan pulang semula ke Ulsan.

Kos-kos terlibat untuk hari ini

Isi minyak - 40,000 KRW 
Toll - 7,000 KRW
Makan Tengahari (R&R) - 14,000 KRW

Total - 61,000 KRW


Kos Keseluruhan Trip 

Hari 1 - 135,900 
Hari 2 - 140,500
Hari 3 - 85,400
Hari 4 - 111,100
Hari 5 - 117,900
Hari 6 - 101,300
Hari 7 - 110,700
Hari 8 - 112,000
Hari 9 - 61,000

Jumlah kos keseluruhan trip ini adalah KRW 975,800

Untuk trip ini, banyak kos dibelanjakan untuk makan kerana sepanjang trip kami hanya makan di luar. Tambahan pula penginapan kami pilih tidak ada dapur. Korang boleh kurangkan lagi kos trip seperti ini jika masak sendiri atau bawa bekal ketika trip. Jika RM 100 sehari, boleh jimat sehingga RM 900 untuk kos makan sahaja!

Itu sahaja perkongsian kami kali ini. Jika anda rasakan post ini sangat membantu, sila share dengan kawan-kawan yang plan nak backpack ke Korea juga ye.

Link yang berkaitan:-



Lata Kinjang Drone Footage 2017 Visit Perak


Footage air terjun Lata Kinjang yang sempat admin capture waktu perjalanan pulang dari Ipoh ke Kuala Lumpur. Bukan apa, dah lama nampak air terjun ni tapi tak sempat nak singgah tengok. Ni admin share kat korang. Boleh la bawa keluarga berjalan ke sana hujung minggu.

* Tukar setting di bahagian bawah kanan video ke HD untuk kualiti video yang lebih cantik

12 October 2017

Part 2: Itinerary Penuh Backpack 8 Hari 7 Malam di 10 Bandar Utama Korea Selatan Beserta dengan Kos Perbelanjaan

Hari 5

Hari ini kami keluar lewat sikit kerana terlalu penat dengan aktiviti semalam. Sebelum meneruskan perjalanan hari ini, kami singgah di bandar Gwangju untuk makan tengahari. Strategi untuk makanan murah ialah cari restoran berhampiran dengan kawasan Universiti.




Biasanya kawasan pelajar harga makanannya berpatutan. Menu makan tengahari adalah nasi goreng sotong baby octopus (Nakji Deopbap), Udon dan Chamchi gimbab. Portion yang banyak dengan harga murah. Itulah strategi yang kami guna untuk makan di Korea.



Setelah perut kenyang, kami singgah sebentar di Masjid Gwangju. Bersebelahan dengan masjid terdapat sebuah tasik yang dipenuhi dengan bunga teratai. Nama tasik ni Yangsanje 양산제. Kami singgah sebentar untuk bergambar.


Masjid Umar Al-Khattab Gwangju

Alamat
284-13, Yangsan-Dong, Buk-Gu, Gwangju 
광주 북구 양산동 284-13
Google Maps: 35.204805, 126.872467

Perjalanan diteruskan ke Gwangju Family Land, taman tema hiburan kanak-kanak. Khas buat anak kami berhibur di sini sebentar setelah jauh perjalanan.




Gwangju Family Land

Alamat: 
677 Uchi-ro, Geonguk-dong, Buk-gu, Gwangju, South Korea
광주광역시북구우치로677
Google Maps: 35.223467, 126.894027



Ada macam-macam permainan kanak-kanak di Gwangju Family Land. Harga tiket masuk pun tak lah semahal taman tema lain yang ada di Korea. Cuma taman tema ini agak lama dan sebahagiannya sedang dalam pembinaan dan baik pulih.




Bagaimana ke Bandar Gwangju menggunakan public transport dari Gimhae Airport, Busan
  1. Subway station Sasang 사상 (Line no 2, hijau) exit 3 atau 5.
  2. Jalan ke arah Seobu Intercity Bus Terminal 서부시외버스터미널 
  3. Tiket bas ke Gwangju Bus Terminal 광주종합버스터미널 (Tiket 15,200 KRW)
Hampir 1 hari kami luangkan masa di Gwangju Family Land. Seterusnya kami bertolak ke Damyang pada lewat petang. Apa yang popular di damyang ni adalah lorong pokok Metasequoia yang sama seperti di Nami Island. Pemandangan di Damyang Metasequoia lane ini cantik pada musim luruh. Nasib tak baik kerana waktu kami tiba di sini hujan lebat, jadi tak dapatlah kami berjalan di sepanjang lorong pokok metasequoia yang popular di sini.



Walaubagaimanapun, secara kebetulan kami terjumpa sebuah kawasan baru yang dinamakan Meta Province. Kami singgah sebentar di Damyang Meta Province Township untuk lihat apa yang ada di sini sambil cari restoran sesuai untuk makan malam.






Damyang Metasequoia Boulevard

Alamat:
전라남도 담양군 담양읍 학동리 578-4
578-4 Hakdong-ri, Damyang-eup, Damyang, Jeollanam-do
Google maps: 35.323046, 127.002269

Bagaimana ke Damyang menggunakan public transport dari Seoul
  1. Gunakan subway line 3 (berwarna Oren) untuk ke Station "Express Bus Terminal" 고속터미널. Keluar exit 8 dan terus ke station bas.
  2. Beli tiket ke Damyang. Tambang KRW 17,800 dan perjalanan mengambil masa 3 jam 30 minit 
  3. Bas akan tiba di "Damyang Public Bus Terminal" 담양공용버스터미널, jalan kaki 40 meter ke station bas terdekat iaitu "Damyang Terminal bus station"담양터미널 정류장 (Damyang Teomineol Jeong-ryu-jang).
  4. Naik bas bernombor 10-1 Nongeocheon 농어촌 dan turun di Gipeunsil station 깊은실. 
Dari Damyang Public Bas Terminal boleh juga naik teksi. Tunjukkan pada driver teksi 메타세과이아 가로수길. Tambang teksi cuma KRW 4,000


Meta province merupakan kawasan penginapan. Terdapat pelbagai jenis hotel di sini. Dari hotel yang bertaraf 3 bintang hingga rumah mewah yang lengkap dengan swimming pool. Ada banyak kedai makan dan outlet-outlet kecil di sini. Apa yang menarik senibina kedai-kedai di sini berkonsep eropah.

Setelah selesai makan malam di Meta Province, perjalanan diteruskan lagi ke bandar Jeonju dan check in di Hotel Lyn House.

Kos-kos terlibat untuk hari ini

Isi minyak - 15,000 KRW 
Toll - 4,900 KRW
Makan tengahari - 19,000 KRW
Gwanju Family Land - 18,000 KRW
Makan malam - 16,000 KRW
Hotel Lyn House - 45,000 KRW

Total - 117,900 KRW

Hari 6


Hari ke-6 kami berada di bandar Jeonju. Apa yang menarik di Jeonju ni? Sudah semestinya Jeonju Hanok Village iaitu perkampungan tradisional Korea.


Sebelum ke Hanok Village, kami singgah makan tengahari terlebih dahuludan menunya adalah sup belut (Jangeo tang). Masakan sup belut ni lebih ala-ala seperti laksa. Belut dihancurkan dan dibuat kuah seperti kuah laksa. Memang sedap dimakan dengan nasi. Selesai makan kami terus ke Jeonju Hanok Village.


Trafik di sekitar Jeonju Hanok Village agak sesak oleh orang ramai yang datang melancong ke sini. Susah untuk parking kereta di sni. Kami terpaksa park jauh dari pintu masuk utama. Jeonju Hanok village ni sangat besar dan luas.



Ada banyak kedai yang menyediakan perkhidmatan sewa basikal dan motor elektrik di sini. Kami memilih untuk menggunakan motor elektrik untuk ronda-ronda di sekitar Jeonju Hanok Village supaya jimat masa dan tenaga untuk perjalanan seterusnya. Harga sewanya pun berpatutan.





Jeonju Hanok Village

Alamat: 
절라북도 전주시 완산구 교동
Gyo-dong, Wansan-gu, Jeonju-si, Jeollabuk-do
Google Maps: 35.815111, 127.154170

Selain senibina rumah tradisional Korea, anda boleh juga rasa pengalaman memakai pakaian tradisional korea iaitu Hanbok. Banyak kedai-kedai di sekitar Hanok Village yang menyediakan perkhidmatan menyewa pakaian Hanbok. Ada pelbagai jenis dan corak.

Bagaimana ke Bandar Jeonju Dari Seoul Menggunakan Bas

  1. Gunakan subway line 3 (berwarna Oren) dan berhenti di Station "Express Bus Terminal" 고속터미널 
  2. Keluar di exit 8 dan belok ke kiri.
  3. Jalan terus ke hadapan 100 meter dan bangunan terminal berada di sebelah kiri.
  4. Beli tiket ke Jeonju. Tambang KRW 12,800 dan perjalanan mengambil masa 2 jam 40 minit
Apabila sampai di station bas terminal Jeonju, gunakan teksi ke Jeonju Hanok Village 


Kami luangkan masa separuh hari di Jeonju Hanok Village. Selepas itu kami bertolak ke bandar sebelahnya iaitu Daejeon.


Destinasi kami pada petang di Daejeon adalah Hanbat Arboretum. Ia merupakan taman botani utama di Daejeon. Apa yang ada di sini ialah taman bunga, tasik dan kawasan beriadah.




Santai je aktiviti petang di Daejeon. Kami memang suka jalan-jalan mencari taman bunga ketika di Korea. Kebetulan terjumpa taman ini.




Kami luangkan masa di taman ini sehingga hari gelap. Seterusnya kami ke bandar Daejeon untuk mencari Jjukkumi sebagai menu makan malam. Di Korea terdapat 3 jenis hidangan Jjukkumi, kali ni kami pilih jenis layan diri. Jjukkumi ni memang pedas, kalau yang jenis tak makan pedas memang tak boleh tahan silap haribulan boleh sakit perut dibuatnya.




Dah puas layan jjukkumi kami ronda-ronda kawasan sekitar sebelum check in di Max Hotel Daejeon. 

Hanbat Arboretum 한밭수목원

Alamat: 
Dunsan 2(i)-dong, Daejeon, South Korea
대전광역시서구둔산대로157Google Maps: 36.365057, 127.388856

Kos-kos terlibat untuk hari ini

Isi minyak - 10,000 KRW 
Toll - 4,300 KRW
Lunch (Jangeo Tang) - 16,000 KRW
Sewa Motor - 15,000 KRW
Dinner jjukkumi - 20,000 KRW
Max Hotel - 36,000 KRW

Total - 101,300 KRW

Hari 7


Akiviti pagi di Daejeon adalah ke Daejeon Expo Park. Kawasan ini merupakan tapak ekspo pada musim-musim tertentu. Waktu kami pergi tiada ekspo dan hanya yang ada cuma observation tower dan Daejeon Unifloation Pavilion (Muzium sejarah perang North dan South Korea).


Terdapat permainan kanak-kanak di sini. Oleh kerana bukan waktu ekspo, keadaan di sini sunyi dan lengang sahaja. Nampak gayanya macam kami je yang ada kat sini. Memang pergi salah timing ni. Kalau nak lihat pertunjukan air pancut, boleh datang sini pada waktu malam.



Apa yang menarik senibina observation tower di sini agak unik dan design futuristik ala-ala macam di planet lain pulak.


Kalau sampai ke Daejeon, tak sah kalau tak bergambar dengan simbolik Daejeon ni. Inilah dia Jambaran Ekspo, terletak di pintu masuk Daejeon Ekspo Park


Selepas puas meronda-ronda di sekitar tapak ekspo Daejeon kami berehat dan makan tengah hari di kedai seafood berhampiran.



Lunch di restoran Lispstick Haemul Ttukbaegi" 립스틱해물뚝배기

Alamat
서구둔산대로117번길 95 리더스타운 B동101호
306 Mannyeon-dong, Seo-gu, Daejeon, South Korea
Google Maps: 36.369603, 127.381488

Selepas lunch kami ke Ppuri park. Ppuri park adalah taman pameran informasi mengenai nama-nama keluarga masyarakat Korea. Informasi-informasi ditulis atas setiap batu dengan design berbeza dan unik.


Bagaimana ke Bandar Daejeon menggunakan public transport dari Seoul
  1. Gunakan subway line 3 (berwarna Oren) dan berhenti di Station "Express Bus Terminal" 고속터미널 
  2. Beli tiket ke Daejeon 대전복합터미널 . Tambang KRW 9,600 dan perjalanan mengambil masa 2 jam.

Ada beratus-ratus batu kerana terdapat  banyak 'family name' masyarakat Korea. Antara yang famous ialah Kim, Park, Jeon, Jo dan banyak lagi. Kalau nama orang tu Park Ji Sung, Ji Sung adalah namanya dan Park adalah family name.



Tapi sayangnya info name-nama ni semuanya dalam Bahasa Korea. Korang Boleh gunakan apps Google translate kalau still gigih jugak nak baca. Kami cuma spend masa 1 jam sahaja di sini untuk ambil udara segar hutan dan tasik di Ppuri park ni.


Seterusnya kami ke Daejeon O-World Theme Park yang terletak berhampiran dengan Ppuri park. Niatnya memang nak masuk, tapi memandangkan hari dah nak gelap kami batalkan je lah hasrat tu. Apa pun, jika anda berminat nak tahu apa ada yang ada di dalam daejeon theme park ni tiket masuknya cuma 29,000 Won. Kami cuma ambil beberapa gambar di hadapan O-World dan terus bergerak ke destinasi seterusnya.


Dari Daejoen, sekarang kami berada di taman tasik utama bandar Sejong. Bandar Sejong ni ala-ala Putrajaya iaitu bandar pusat pentadbiran yang baru dibina di Korea. Kat sini bandarnya terancang dan tak banyak kereta kelihatan di jalan raya.


Di sini terdapat taman rekreasi untuk seisi keluarga. Ada taman mainan air kanak-kanak dan juga pantai buatan di tepi tasik sejong. Apa yang kami perasan, bandar ini mengamalkan penggunaan tenaga alternatif tenaga solar. Terdapat banyak solar panel di bangunan-bangunan, tempat letak kereta, jalan raya dan sebagainya.



Setelah hari mula gelap, kami singgah di salah sebuah shopping mall di sini untuk makan malam. Kami tak bernasib baik kerana tiada restoran untuk makan malam disini kerana semuanya menghidangkan makanan non-halal. Jadi kami cuma makan burger udang Lotteria sahaja. Kemudian perjalanan diteruskan ke Gapyeong dan check in di Tema Motel Gapyeong.

Kos-kos terlibat untuk hari ini

Isi minyak - 20,000 KRW 
Toll - 8,700 KRW
Makan tengahari - 20,000 KRW
Ppuri Park - 2,000 KRW
Burger Lotteria (2 set) - 12,000 KRW
Tema Motel Gapyeong - 48,000 KRW

Total - 110,700 KRW

...Bersambung Part 3...