Tips memandu di Korea Menggunakan Naver Map walaupun tak pandai bahasa Korea


Post pada kali ini kami nak kongsikan sedikit pengetahuan yang kami ada tentang bagaimana cara menggunakan Naver Map walaupun tak menguasai bahasa Korea. Cara ini kami gunakan ketika backpack di Korea jika menggunakan kereta sewa. Selain menggunakan Google Map sebagai penunjuk arah utama, Naver Map juga salah satu Apps yang sangat penting di Korea kerana Apps ini dapat membantu kita dari segi pemanduan seperti lokasi speed trap/speed camera dan sebagainya. Naver map juga boleh memberi informasi masa perjalanan, anggaran kos teksi, bas dan kos pejalanan termasuk harga tol. 


Kadang-kadang apabila menggunakan Google Map, sesetengah ejaan dalam bahasa Korea berbeza dengan english apabila diterjemahkan. Jadi susah untuk kita dapat lokasi sebenar dalam google Map. Sebab itu Naracards menyediakan QR code sebagai bantuan. Walaubagaimanapun, sebagai backup, kami juga menyediakan alternatif iaitu menggunakan Naver Map dengan berpandukan pada Naracards. Walaupun Naver Map ini 100% dalam bahasa Korea, kami akan kongsikan tips bagaimana menggunakan Naver Map dengan mudah walaupun kita tak faham bahasa Korea.

Untuk perkongsian ini, kita ambil contoh 1 lokasi dari Naracards Seoul Travel Guide, iaitu kad nombor 20 - Seoul Central Mosque. 
'


Berikut adalah langkah-langkah mengguanakan Naver Map

1. Download Apps. Klik link di bawah menggunakan smartphone anda
Apple: Klik Sini
Android: Klik Sini
2. Buka Aplikasi Naver Map dan ikuti langkah seperti gambar dibawah ini








3. Sekarang lihat pada Kad 20 Naracards. Masukkan nombor telefon pada kad seperti gambar dibawah dan tekan butang search



4. Sekarang anda telah dapat lokasi Seoul Central Mosque dalam Naver Map. Klik seperti gambar di bawah. Makna perkataan tersebut ialah 'Navigation' dalam terjemahan bahasa inggeris.


5. Klik butang berwarna merah seperti dalam gambar untuk mendapatkan penunjuk arah. Kemudian anda telah bersedia untuk memandu.



6. Jika sekarang anda berada di Korea, Naver Map akan membawa anda dari tempat dimana anda berada sekarang ke Seoul Central Mosque.

Mudah Bukan?

Baiklah, sekarang kita cuba contoh ke-dua dengan menggunakan kad No 14 Naracards Seoul iaitu - Dongdaemun Market


Cara ini berbeza sedikit daripada cara sebelum ini tetapi sama sahaja pada akhirnya. Anda boleh pilih salah satu cara mana yang lebih mudah ya.



Klik seperti gambar dibawah. Makna perkataan tersebut ialah "Navigation" dalam terjemahan bahasa inggeris.


Masukkan nombor telefon seperti dalam Naracards No 14. Kemudian klik seperti dalam gambar.


Selesai dan sekarang anda akan dibawa ke destinasi tersebut. Sila memandu dengan berhati-hati ya! Setakat itu sahaja perkongsian kami. Jika anda dah ada Naracards, boleh cuba gunakannya sekarang dari rumah. Practice dulu sebelum ke Korea. 

Kesimpulan dari tutorial ini, Naracards Korea Seoul Travel Guide menyediakan maklumat penting pada setiap kad bagi memudahkan perjalanan anda yang becadang untuk memandu kereta sewa. Hanya dengan menggunakan nombor telefon ke dalam Naver Map, atau gunakan ke dalam GPS kereta/teksi di Korea. Untuk keterangan lanjut sila layari www.Naracards.com.

Semoga bermanfaat. Silakan Share.

Kelebihan dan Kekurangan Menggunakan Airbnb Sebagai Penginapan Ketika Melancong

Memandangkan banyak email yang kami terima bertanyakan mengenai penginapan, kali ni kami nak kongsikan tentang pengalaman dan pendapat kami mengenai perkhidmatan Airbnb. Di Korea kami lebih gemar menggunakan Airbnb jika trip melibatkan ramai peserta. Kerana dengan Airbnb mudah untuk mendapatkan apartment yang boleh memuatkan terutamanya ahli keluarga yang ramai.


Tambahan pula apartment terdapat kemudahaan dapur, jadi bolehlah mengelak makan di luar yang kita semua tahu harga makan di Korea agak mahal, dan lebih yakin dengan status halal. Terdapat kelebihan dan kekurangan penginapan Airbnb seperti yang kami listkan dibawah ini.

Kelebihan

  1. Murah, kerana berurusan dengan direct owner.
  2. Dapat layanan istimewa dari owner yg baik seperti jemput dari station bas, bantuan tips perjalanan di kawasan setempat dan sebagainya.
  3. Waktu check in dan check out yang fleksibel.
  4. Boleh bayar guna credit card
  5. Kemudahan dapur, kemudahan lain apartment jika ada
  6. Boleh jadikan review dari pelanggan sebelum sebagai rujukan. Anda juga boleh beri review.
  7. Travel credit atau diskaun pertama kali menggunakan perkhidmatan airbnb
  8. Dapat travel credit atau diskaun jika rakan anda menggunakan airbnb 
" Jimat RM 120 jika menempah penginapan di Airbnb buat pertama kali. Klik sini "

Kekurangan

  1. Perlu berhati-hati sesetengah owner menetapkan jumlah had orang dan mengenakan caj tambahan per setiap orang jika melebihi had.
  2. Risiko pembatalan tempahan jika menggunakan 'system auto'
  3. Perlu baya cleaning fee 
  4. Harga berubah mengikut tarikh
  5. Perlu menunggu pengesahan dari tuan rumah dahulu. Tidak sesuai untuk last minute booking.
Oh ya, bukan sahaja di Korea, kami juga menggunakan Airbnb ketika melancong di Malaysia. Berikut adalah video drone yang sempat diambil ketika bercuti di Melaka menggunakan penginapan Airbnb. Sila tonton bahagian akhir video untuk mengetahui nama penginapan tersebut.

 * jika ada yang kami terlepas pandang boleh listkan lagi diruangan komen ya

Cara-cara Menggunakan Apps Subway bagi pengguna public transport di Seoul Korea

" Dapatkan Kredit Diskaun sebanyak RM 120.00 di Airbnb dengan hanya klik link ini "

Anda nak bercuti ke Seoul secara sendiri atau backpack, antara salah satu Apps penting yang anda perlu ada dan perlu tahu nak guna ialah Apps Subway. Apps ini sangat penting kerana memberikan maklumat mengenai subway jenis apa dan station mana yang perlu anda tahu. Apps ini juga akan memberitahu anda cara yang paling cepat untuk sampai dari station A ke station B. Bukan itu je, harga tambang juga turut diberitahu. Bagi yang belum ada lagi Apps ni, klik link kat bawah ini untuk download Apps subway.

Download Apps

Apple: Klik sini
Android: Klik sini

Bagi pengguna Naracards Seoul Travel guide, sila rujuk kad "Mobile App Download" seperti dibawah dan scan QR code "Subway".


Setelah selesai download Apps tersebut, ikuti tutorial dibawah ini untuk menggunakan Apps ini. 

1. Buka Apps Subway



2. Klik icon setting



3. Pilih bahasa dan bandar


Klik butang update jika perlu


Anda boleh lihat line-line subway yang ada mengikut nombor dan warna. Sekarang saya akan beri satu contoh untuk tutorial ini. Katakan anda sekarang berada di 'Seoul Station' dan anda akan ke 'Seoul Central Mosque' menggunakan subway. Lihat Naracards dibawah;-


Seoul Station ----> Seoul Central Mosque


Dengan berpandukan kad-kad diatas ini, berikut adalah tutorial bagaimana mengguanakan Apps subway yang akan membantu perjalanan anda ketika di Seoul, Korea.

1. Klik butang search


2. Taip "itaewon" dan pilih


3. Klik "Arrives at"


4. Klik butang search sekali lagi


5. Taip "Seoul Station" dan pilih


6. Klik "Departs from"


7. Anda akan dapat lihat cara untuk sampai ke Itaewon dari Seoul Station. Tambang boleh dilihat di bahagian bawah iaitu sebanyak 1,250 won. 

Tekan simbol 'search' jika anda tidak tahu kedudukan station subway tersebut. Jika anda dah tahu di mana kedudukanya, tekan terus di peta tanpa perlu menggunakan butang 'search' lagi.

Lihat pada tab dibahagian atas. Pilih:- 
  • Fastest - untuk perjalanan yang paling cepat
  • Fewest - untuk perjalanan yang paling kurang transfer train



Klik 'Details Info' untuk tahu perjalanan lebih terperinci


Jom kita Recap langkah-langkah tadi dari awal...
  1. Buka Apps 'Subway'
  2. klik icon 'setting', pilih bahasa, bandar, dan unit ukuran
  3. klik icon 'search', taip station yang nak dituju, tekan 'Arrives at'
  4. klik icon 'search', taip station bermula, tekan 'Departs from'
  5. Klik 'Fastest' pada tab di ruang atas screen
Selepas keluar di exit, Apa yang perlu anda lakukan ialah...
  1. Buka Apps QR Scanner.
  2. Scan QR Code
  3. Klik "open in Maps". Klik "direction".
Gunakan google maps tersebut untuk berjalan kaki sehingga ke destinasi.

Dibawah ini kami sediakan itinerary Seoul untuk anda jadikan sebagai panduan dan rujukan. Ubahlah mengikut citarasa anda sendiri. Klik link dibawah untuk download.


Bagaimana? mudahkan travel menggunakan subway? Lagi mudah dengan bantuan Naracards Seoul Travel Guide yang akan membantu anda untuk travel secara bersendirian tanpa tour guide di Seoul, Busan dan Jeju. Layari www.Naracards.com untuk keterangan lanjut.

Part 3: Itinerary Penuh Backpack 8 Hari 7 Malam di 10 Bandar Utama Korea Selatan Beserta dengan Kos Perbelanjaan

Gapyeong terletak bersebelahan dengan bandar Seoul. Tujuan utama kami bermalam di Gapyeong kerana plan pagi ini nak ke Garden of Morning Calm dan sebelah petang pula ke Petite France yang terletak di daerah Gapyeong. Sayangnya di pertengahan jalan, kami terperangkap dalam trafik jem sepanjang hampir 5 km. Jadi kami tukar ke plan B iaitu berpatah balik ke bandar Seoul.

Tema Motel Gapyeong

Destinasi plan B kami di Seoul adalah ke Seoul Children's park. Berpandukan kad dibawah, kami cuma scan QR code dan kami terus dibawa ke destinasi menggunakan Google Maps.


Kad Panduan Naracards Seoul, info lanjut di sini

Children's Grand Park Seoul ni sangat besar. Kami cuma luangkan masa di Children's Museum yang terletak bersebelahan dengan pintu masuk utama Seoul Children's Grand Park. Bangunan museum ini terdapat beberapa tingkat. Setiap tingkat ada pelbagai permainan kanak-kanak mengikut kategori umur.







Kami luangkan masa di Children Museum sampai petang melayankan si kecil yang leka bermain. Nak pujuk balik punya la susah. Selepas itu kami ronda-ronda di kawasan park dan tengok apa yang ada di taman ini. Memang besar Seoul Children Park ni. Kalau nak pusing semua memang tak sempat, sekurang-kurang setengah hari masa diperlukan untuk habis ronda kawasan ini.


Kemudian kami bertolak pula ke Namdaemun market untuk shopping barang-barang souvenir. Namdaemun market ni memang destinasi mesti pergi kalau kami ke Seoul. Kedai yang kami selalu singgah di sini ialah kedai seorang Pakcik Korea ni yang boleh cakap Bahasa Melayu.


Kad Panduan Naracards Seoul, info lanjut di sini

Di Namdaemun market kelihatan ramai orang Malaysia. Di sini popular dengan barangan murah seperti baju sejuk, keychain, baju souvenir "I love Korea" dan macam-macam lagi. Kami makan tengahari di sebuah restoran seafood berhampiran station subway Hoehyeon.



Dari Namdaemun kami ke Itaewon pula untuk tapau Kebab halal di sana untuk dijadikan bekalan makan malam nanti. Hari pun dah mula gelap, kami pun bertolak ke Banpo Bridge untuk melihat pertunjukan air pancut pada waktu malam di sepanjang jambatan tersebut.


Kad Panduan Naracards Seoul, info lanjut di sini

Sebelum ini, beberapa kali kami ke Seoul tapi tak sempat menyaksikan pertunjukan air Banpo Bridge kerana waktu tersebut musim winter. Jika korang nak datang ke sini pastikan dari bulan April hingga October.



Kami bersantai dan berkelah di tepi sungai sambil melihat pemandangan cantik Banpo Bridge pada waktu malam. Apa yang best pertunjukan air ini bergerak mengikut musik yang dimainkan.





Dari sini kami berjalan 100 meter ke Sebitchseom atau lebih dikenali sebagai "Hangang Floating Island". Apa yang ada di Sebitchseom selain bangunan berbentuk 3 pulau bersambung dihiasi dengan lampu yang bertukar warna warni adalah kawasan ini terdapat bangun ekspo, restoran dan cafe. Waktu pun dah agak lewat dan anak-anak kami sudah keletihan, kami berangkat ke motel kami yang terletak di Pyeongchang. Di Pyeongchang kami bermalam di Pheonix Motel.

Kos-kos terlibat untuk hari ini

Isi minyak - 27,000 KRW 
Toll - 9,500 KRW
Children's museum - 8,000 KRW
Souvenir - 20,000 KRW
Makan Tengahari (namdaemun) - 16,000 KRW
Kebab Itaewon - 14,000 KRW
Pheonix Motel - 17,500 KRW
(tebus point Agoda dapat harga murah untuk Pheonix Motel. Harga Asal 50,000 KRW)

Total - 112,000 KRW

Hari 9


Pheonix motel terletak bersebelahan dengan Pheonix Ski Park, iaitu destinasi popular ketika musim winter. Di musim panas, ski park ini berfungsi sebagai padang golf sahaja.

Pheonix Ski Park

Gambar Pheonix Motel

Hari ini agak menyedihkan. Kami terpaksa cancel perjalanan kami ke Gangneung atas sebab kesihatan. Tujuan utama kami bermalam di Pyeongchang kerana jarak perjalanan dari Seoul ke Gangneung terlalu jauh dan Pyeongchang terletak di pertengahan. Mengikut plan asal pagi ini adalah ke Jeongdeong Pogu, kemudian ke Samcheok Ocean Railbike. Dan dari sini kami akan ikut jalan sepanjang pantai dan pulang ke Ulsan semula. Oleh sebab masalah kesihatan, kami tidak meneruskan itinerary dan pulang semula ke Ulsan.

Kos-kos terlibat untuk hari ini

Isi minyak - 40,000 KRW 
Toll - 7,000 KRW
Makan Tengahari (R&R) - 14,000 KRW

Total - 61,000 KRW


Kos Keseluruhan Trip 

Hari 1 - 135,900 
Hari 2 - 140,500
Hari 3 - 85,400
Hari 4 - 111,100
Hari 5 - 117,900
Hari 6 - 101,300
Hari 7 - 110,700
Hari 8 - 112,000
Hari 9 - 61,000

Jumlah kos keseluruhan trip ini adalah KRW 975,800

Untuk trip ini, banyak kos dibelanjakan untuk makan kerana sepanjang trip kami hanya makan di luar. Tambahan pula penginapan kami pilih tidak ada dapur. Korang boleh kurangkan lagi kos trip seperti ini jika masak sendiri atau bawa bekal ketika trip. Jika RM 100 sehari, boleh jimat sehingga RM 900 untuk kos makan sahaja!

Itu sahaja perkongsian kami kali ini. Jika anda rasakan post ini sangat membantu, sila share dengan kawan-kawan yang plan nak backpack ke Korea juga ye.

Link yang berkaitan:-



Anda ingin bercuti ke Korea buat pertama kali tanpa menggunakan travel agen? Anda boleh cuba menggunakan Naracards Korea Travel Guide. Kad bantuan perjalanan ini di reka khas untuk membantu mereka yang ingin ke Korea secara sendiri dan dapat menjimatkan banyak wang ringgit. Layari www.Naracards.com untuk keterangan lanjut.